Srpski poslanici najavljuju bojkot glasanja o OSK

Izvor: RTK2/Koha ditore/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Srpski poslanici u Skupštini Kosova su rekli da su odlučili da bojkotuju zasedanje u ponedeljak, kada se bude glasalo o osnivanju Oružanih snaga Kosova. To će dovesti do neuspeha usvajanja ustavnih amandmana. U pokušaju da ubede predstavnike manjina da se predomisle, ponovo će se sastati lideri političkih partija, piše “Koha ditore“.

Poslanici iz redova srpske manjinske zajednice su najavili bojkot zasedanja u ponedeljak ukoliko se sa dnevnog reda ne skine glasanje o kosovskoj vojsci. 
 
Konsenzus albanskih partija za usvajanje ustavnih amandmana koji otvaraju put za formiranje Oružanih snaga Kosova bi mogle da pokvare manjinske partije u Skupštini Kosova bez čijih glasova ne mogu da stupe na snagu ustavne izmene. 
 
Radi sprečavanja eventualnog neuspeha, pre početka zasedanja još jednom će se sastati lideri političkih partija.
 
List “Tribuna” navodi da je premijer Hašim Tači izgubio mnogo vremena i energije sa DSK u vezi rezervisanih mesta, a da još uvek nije uspeo da obezbedi glasove koalicionih partnera iz redova srpske nacionalne manjine u vezi Oružanih snaga Kosova. 
 
Zasedanje Skupštine za transformaciju Snaga bezbednosti Kosova u Oružane snage Kosova (FAK) je zakazano za danas. 
 
Ali se očekuje da će pre njega biti održan još jedan sastanak partijskih rukovodstava. 
 
Premijer Tači i jedan deo međunarodne zajednice veruju da će produžetkom mandata za rezervisana mesta uspeti da obezbede dve trećine njihovih glasova koliko je neophodno za transformaciju SBK u FAK.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.