Stojanović o ideji za ZSO samo severnih opština: Veoma zabrinjavajuća rečenica

Ocenu Financial Times-a da Кosovo mora Srbima sa Кosova da dodeli veću autonomiju, naročito formalnu ZSO na Severu, pripisanu specijalnom savetniku Stejt Departmenta, Dereku Šoleu, koja je objavljena neposredno po okončanju njegove posete prvo Prištini, a potom i Beogradu, srpski političar iz Gračanice Branimir Stojanović opisao je kao: „Jako zabrinjavajuću rečenicu!“

Ovaj zvaničnik je u intervjuu za Financial Times opisao pristup „korak po korak“ kao potencijalni put napretka u dijalogu između, odnosno rešenja Beograda i Prištine.

Prvi korak bi bio da Srbija i Kosovo normalizuju odnose, čak i bez potpunog uzajamnog priznavanja, kao što su to učinile druge zemlje, kazao je Šole.

„Dok će Srbi na kraju morati da prihvate određeni nivo suvereniteta, Kosovo mora svojim etničkim srpskim građanima dati veću autonomiju, posebno formalnu Zajednicu opština sa srpskom većinom na Severu Kosova“, navodi se u tekstu, odnosno intervjuu za Financial Times.

Izuzimanje većinski srpskih opština iz ZSO imalo bi vrlo opasne posledice, sada je upozorio bivši gradonačelnik ove opštine, kao i srpski funkcioner na više dosadašnjih funkcija, koji se obratio u ime svog Srpskog nacionalnog pokreta.

Formiranje ZSO samo na Severu ili formiranje zajednice svih deset opština sa većim nadležnostima četiri opštine sa severa КiM imalo bi vrlo opasne posledice po srpski narod

Zašto je ovo opasna namera izneo je kroz tri teze, premda naglasivši da ima više toga u ovakvom planu da se komentariše.

Prva – neodrživa je, a Srbi na severu neće preživeti ako se isele Srbi sa juga.

„Naš je opstanak nedvosmisleno povezan. Nestajanje Srba južno od Ibra neminovno vodi nestajanju Srba sa celog КiM“, upozorio je Stojanović.

Postavljanje strukture u kojoj bi bilo koja opština od 10 većinski srpskih, za koje se do sada nastojalo da uđu u nikad formiranu ZSO, imale veće nadležnosti, pa bile to i ove 6 južno od Ibra, postavlja direktnu diskriminaciju i dodatno podgrevanje podele:

„Koja nam pored svih postojećih muka nije potrebna“, objasnio je dalje Stojanović.

Takođe, izgradnja sistema koji će dodatno centralizovati vlast neće doprineti osećaju ravnopravnosti i slobode koji je potreban Srbima da bi preživeli na jugu.

„Pristajanje na neku ovakvu konstrukciju od srpske strane, a ne ono što piše u originalnm sporazumu biće svesno odustajanje od čitavog naroda na Кosovu i Metohiji“.

„Naša borba nije prestala!“ – poručio je ovaj političar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.