Stefanović pozvao mlade da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Potpredsednik Vlade i Ministar odbrane Srbije pozvao je mlade ljude da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka i „postanu deo velikog jedinstvenog tima Vojske Srbije“.

„Ako ste odvažni, hrabri, umete da funkcionišete u timu i ako ste spremni da stičete nova znanja i veštine, a to je poželjno svuda u svetu da radite na sebi, dođite i prijavite se do kraja maja za dobrovoljno služenje vojnog roka. Želimo da upoznate našu vojsku, da vidite koliko je danas opremljenija, koliko je savremena i koliko kroz nju možete da unapredite sebe“, poručio je Stefanović.

Ministar odbrane je podsetio da zahvaljujući pojednostavljenim procedurama mladi mogu odmah po odsluženju dobrovoljnog roka, ukoliko to žele, postati profesionalni vojnici.

Stefanović je takođe rekao da plata po odsluženju roka iznosi oko 38,000 dinara, ali da „ono što je najvažnije, jeste ljubav prema Srbiji“ i dodao:

„U suprotnom, čak i da imate sposobnosti junaka iz akcionih filmova niste za ovaj tim. Zato, ako volite Srbiju, ako ste spremni da radite na sebi, da učite od najboljih, da stičete nova znanja i veštine, upoznate našu tehniku, tehnologiju i sve ono što Vojska danas ima, dođite i postanite deo tima Vojske Srbije, dođite da dobrovoljno služite vojsku“.

Poziv za prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka usledio je nakon nedavne najave mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Takvu mogućnost zapravo je najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, početkom meseca, navodeći da je ideja da obavezni vojni rok traje 90 dana.

Vučić je dodao da je na nadležnim vojnim organima da procene koliko će to koštati, a na parlamentu da to prihvati ili odbije posle duge i ozbiljne rasprave.

U međuvremenu je Nebojša Selaković saopštio da će ubrzo Ministarstvo odbrane predložiti Vučiću modele po kojima bi moglo da se obavlja obavezno služenje vojnog roka.

Najavio je da će potom da usledi duža javna rasprava posle koje će biti doneta odluka da li će doći do obaveznog služenja vojske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.