Đinoli: Kosovo nema zdravstveni sistem od ’99

Doktori napuštaju kosovo dijaspora
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Neurohirurg, Taljat Đinoli (Talat Gjinolli) izjavio je da Kosovo nema zdravstveni sistem od kraja rata 1999. godine. Takođe dodaje da zdravstveni sektori na Kosovu funkcionišu odvojeno, a ne organski, te prema njegovom mišljenju, sistem tako ne postoji.

„Ako povučemo paralelu sa zemljama koje su napustile Jugoslaviju, one su uspostavile zdravstveni sistem nasleđen od Jugoslavije. Za nas su, nažalost, evolutivne a ne neevolutivne. Kod nas su posle rata rekli da nema ništa i da krećemo od nule. I možemo reći od ’99 pa nadalje nemamo zdravstveni sistem. Na primer, kardiovaskularni sistem se sastoji od krvnih sudova, srca, vena i ostalog. Ako uklonimo srce, ono ne može da radi. Takav je i zdravstveni sistem. Ovde sektori funkcionišu odvojeno jedan od drugog, a ne kao organi“, rekao je Đinoli u emisiji „Java Sonte me Rronin“.

On za takvu situaciju krivi političke stranke koje, prema Đinolijevim rečima, nikada nisu imale zdravstveni program zasnovan na situaciji na terenu.

„Razloge moramo tražiti u našim selektorima, u onima za koje glasamo. Nijedna politička partija nije imala zdravstveni program. Možda su to imali fiktivno, na papiru, ali na terenu od kada sam ovde ne vidim ništa. Krenuli smo od nule i ostali na nuli. Ako nemate program, ne možete izgraditi sistem. Svaki ministar koji je došao počeo je od nule. Ni u ovoj stranci koja je sada na vlasti ne vidim ništa drugačije“, rekao je on.

Đinoli je rekao da bi ocenjivanje zdravstvenih radnika trebalo da bude posebna kategorija, koju ne treba banalizovati brojkama.

„Ne trebaju se banalizovati vrednosti jednog doktora šiframa. Malo je veće. Problemi se rešavaju kada počnemo da kontrolišemo priliv novca u zdravstvo. Plate se ne određuju bez podešavanja vrednosti usluge“.

Đinoli je dalje rekao da se oseća uvređenim zbog ministra zdravlja Rifata Ljatifija (Latifi), koji je tokom izlaganja o „transformaciji zdravlja Kosova“ u jednu od tačaka uključio „ljubav prema otadžbini“.

„To je neka vrsta uvrede za nas koji smo ovde. Ovde smo se formirali i ja i mnoge druge kolege. Prošli smo kroz diskriminatorne sisteme. Čak i da je imao za mlade lekare, greši. Morate da ponudite uslove lekaru koji provede 11 godina u školi bez ikakve materijalne koristi“, izjavio je Đinoli.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.