Staro Gracko na 19 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca: „Nikada se nećemo oporaviti“

Spomen ploča u Starom Gracku ubijenim žeteocima, foto: KoSSev

Na današnji dan, pre 19 godina, u Starom Gracku ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Iz neposredne blizine, na njivi, ubijeni su – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951). Istraga je zatvorena, počinioci nisu kažnjeni.

Vladika Teodosije: Da Gospod primi njihovu žrtvu, da ih upokoji gde su pravednici

Parastos ubijenima u centru sela služio je episkop raško-prizrenski Teodosije sa arhimandritom Ilarionom, parohom lipljanskim ocem Srđanom Stankovićem i sveštenstvom.

Današnji parastos u Starom Gracku, foto: RTV Kim

„Mi, hrišćani, sa nadom se molimo Gospodu da Gospod primi njihovu žrtvu i da ih upokoji u naseljima nebeskim, u naručju Avrama, tamo gde su pravednici, gde su mučenici, gde su oni koji su činili ljubav i dobro drugima,“ kazao je vladika Teodosije i dodao:

„A nama, braćo i sestre, Gospod da da razuma u snage i trplјenja i hrabrosti da opstanemo na ovim prostorima, da ne napuštamo prostore koje su naši preci zalili i krvlјu i znojem i suzama.“

„Čekamo i nadamo se da će oni koji se šetaju oko nas i koji su izvršili masakr platiti za to“

Na parastosu su bili i članovi porodica ubijenih i meštani.

„Osećamo se isto kao prvog dana, a izgleda da će tako ostati sve dok smo živi. Osećamo bol. Pravda je nedostižna. Da li se tu nešto zataškava? Ne znam. Čekamo i nadamo se da će oni koji se šetaju oko nas i koji su izvršili masakr platiti za to,“ kazala je Snežana Đekić kojoj je ubijen ujak.

„Nikada se nećemo oporaviti“

Meštanka Starog Gracka Momirka Čanković kaže da na ljude koji su nastradali podsećaju njihova deca, čak i unučići. Deca ubijenih tada su imala po 9 godina.

„Život u Starom Gracku izgleda vrlo tužno, pogotovu su tužni ovi dani kada se obeležava godišnjica, jer nas vraća u ono vreme. Svi mi koji smo tog jula bili u Starom Gracku, ne volimo ni 23., ni 24. jul, ni nedelju posle toga, možda čak ni svih ovih 19 godina posle toga. Živimo u senci tog zločina i nikada se nismo oporavili. Nikada se nećemo oporaviti,“ kazala je Čankovićeva.

Kozarev: Dužni smo da deci priuštimo lepši i bolji život

Nakon parastosa i polaganja venaca, okupljenima se obratio zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Dušan Kozarev.

Ovakav zločin teško bi pao milionskom gradu, a ne malom Starom Gracku, kazao je i dodao:

„Hteli su da nas uplaše, kao što i sada pokušavaju da nas uplaše, ali nas nisu uplašili i sada se ne plašimo. Hteli su da ne bude Srba u Starom Gracku, hteli su da ne bude Srba na centralnom Kosmetu, da ne bude Srba uopšte. Ni u tome nisu uspeli. Ima nas i hvala Bogu i na ovoj deci koju ovde vidim, i na njihovoj snazi i razdraganosti, srećnom, mirnom detinjstvu koji smo svi dužni da im priuštimo i lepšem i boljem životu koji mi ovde treba da pomognemo.“

Jevtić o međunarodnoj zajednici: ‘Vozaju’ se okolo automobilima, mogli su da dođu i sagnute glave kažu da nisu učinili ono što su im bili zadatak i obaveza

Ko je ubio 14 žetelaca – pitanje je koje i posle 19 godina postavljamo – kazao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi i zamenik kosovskog premijera, Dalibor Jevtić.

„Pitanje postavljamo onima koji su danas trebali makar da dođu ovde i da nas pogledaju u oči, da pogledaju u oči ove porodice, sve ove ljude koji su došli na parastos. Postavljamo pitanje onima koji ni danas nisu došli da se pogledamo u oči. Ali ćemo pitanje nastaviti da postavljamo i ono je jasno – ko je ubio 14 žetelaca,“ naveo je dalje i dodao:

„Pošto vidim da su oni ovde negde prisutni, da se svojim automobilima vozaju okolo i valjda proveravaju kakva je situacija – mogli su da pošalju svoje predstavnike, upravo ti predstavnici međunarodne zajednice, da makar jednom dođu ovde i da makar na taj način sagnute glave kažu da nisu učinili ono što su im bili zadatak i obaveza. A zadatak i obaveza su im bili da sačuvaju mir i ljudske živote. Nisu to učinili. Stradali su ljudi samo zato što su otišli da ono što su gajili tog dana na svojoj njivi i pokupe.“

Ponovio je i svoj zahtev da se istraga o ubistvu 14 Srba ponovo otvori pošto, kako je rekao – „dokaza ima i oni su više puta predočeni javnosti“.

U Starom Gracku danas živi oko 200 Srba, a pre 1999. godine živelo ih je više od 500.

Podstimo, kosovski predsednik, Hašim Tači, jedini je albanski zvaničnik koji je odao počast ubijenim srpskim žeteocima. Tri dana pred obeležavanje 17 godina od ovih ubistava, on je na spomenik žeteocima položio cveće. Porodice Srba koji su ubijeni 1999., međutim, nisu želele da prime kosovskog predsednika, navevši da se on, polaganjem venca – nasmejao u lice porodicama stradalih i svima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima. Usledile su i oštre reakcije od kosovske opozicije, čiji su predstavnici tvrdili da je Tači priznao da su „Albanci teroristi“.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, u saopštenju za javnost: „Povodom 19. godišnjice mučkog ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, podsećam da je taj zločin neizbrisiva mrlјa na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini lјudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni“; „Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji.“

Srpska koordinacija: „Srpska koordinacija, podsećajući na ovaj ratni zločin, još jedom ukazuje na odgovornost UNMIK-a i KFOR-a, zbog nevršenja mandata iz Rezolucije SB UN br. 1244, kao i na odgovornost Evropske unije (EULEX-a) i samoproglašene vlasti u Prištini, zbog nekažnjavanja zličina počinjenih nad Srbima“; „U ime porodica žrtava, Srpska koordinacija podseća nosioce vlasti i odlučivanja da se bilo kakva ‘normalizacija odnosa’ ne može graditi bez istine i pravde, na zaboravi i neodgovornosti za ratne zločine, koje su sistematski i organizovano nad srpskim narodom na KiM-u počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova“; „Srpska koordinacija poziva pravosudne organe vlasti Republike Srbije da svoju nadležnost za procesuiranje ovog i drugih ratnih zločina na KiM-u ne iscrpljuju ustupanjem spisa predmeta i jednostranom saradnjom sa Specijalnim sudom za ratne zločine OVK već da svoju nadležnost vrše neposredno, kad god za to postoje činjenični i pravni uslovi.“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.