Stano o novim merama Kosova: Ponašati se u skladu sa dogovorenim

Stano
Foto: Anadolu Agency

Evropska unija očekuje da se i Priština i Beograd ponašaju „u skladu sa ranijim sporazumima, sklopljenim u okviru dijaloga“, izjavio je Peter Stano, portparol šefa EU za spoljnu politiku Žosepa Borelja, upitan da prokomentariše mere reciprociteta koje je Kosovo preduzelo prema Srbiji tokom vikenda.

„To je osnovni princip bilo kojeg sporazuma u međunarodnim odnosima, i taj princip je izveden iz činjenice da Beograd i Priština sede za pregovaračkim stolom kao ravnopravni partneri – ono što su usaglasili treba da se poštuje. Stoga, to sa reciprocitetom nema nikakve veze“, kazao je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kosovska vlada na dužnosti u subotu uveče uvela je dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode a koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Kako se navodi u odluci vlade, ovo je izmena i dopuna ranije odluke i postepenom uvođenju reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

Stano smatra da se tu radi o jednostavnom poštovanju uslova ranijih sporazuma koje je zaključila kosovska vlada.

„A kada jedna strana ne ispuni svoje obaveze, naša je odgovornost, kao pokretača i garanta ranijih sporazuma da na to ukažemo, kao što smo to radili u prošlosti. Nastavićemo tako raditi i u budućnosti. I zato pozivamo kosovske vlasti da preispitaju svoju odluku donesenu prošle subote“, naglasio je Stano.

Međutim, kako ističe, odgovornost je i Beograda i Prištine za stvaranje pravih uslova za nastavak dijaloga.

„Dijalog treba da ide napred. Status kvo je neodrživ. To je ono na šta ciljamo sa našim naporima da obe strane privedemo ka ponovnom pokretanju razgovora. A ponovno pokretanje razgovora je njihova odgovornost. Ali, ako će jedna ili druga strana preduzimati jednostrane akcije, koje ne uvažavaju slovo ranijih sporazuma, to samo potkopava mogućnost ponovnog dijaloga“, ističe Stano.

Dijalog između Beograda i Prištine, kako je rekao, neće biti moguće početi ako obe strane ne budu spremne za njega.

„Obe strane treba da stvore prave uslove za obnovu dijaloga, jer na kraju one trebaju reći da su spremne da sednu za sto, da nastave razgovore za dobrobit svojih građana, za dobrobit regije, i za konačno postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa – jer od toga zavisi njihova evropska budućnost“, zaključio je portparol šefa EU za spoljnu politiku Žosepa Borelja.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.