Preminuo Miroslav Lazanski

Miroslav Lazanski
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Ministarstvo spoljnih poslova sa tugom obaveštava da je iznenada preminuo naš uvaženi kolega, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski. Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Lazanski je bio pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva, komemoracija i datum sahrane biće saopšteni naknadno.

Saučešće porodici Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Miroslava Lazanskog.

„Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava“, navodi se u telegramu saučešća Vučića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković oprostio se od Miroslava Lazanskog porukom na društvenoj mreži Fejsbuk.

„Retki su ljudi tvoga kova, tvoje energije, znanja i posvećenosti. Znam da si Srbiju ponosno nosio u srcu i posebno, koliko si izgarao za naše Kosovo i Metohiju.
Neka ti je večna slava i hvala“, poručio je Petković.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.