Šta su poručili posle večere u Briselu Vučić, Tači i Mogerini

Delegacije Beograda i Prištine razgovarale su o pripremama za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa – oglasila se sinoć Evropska unija, a nakon radne večere predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika Kosova, Hašima Tačija, uz posredstvo visoke predstavnice EU, Federike Mogerini. Istakli su i hitnu potrebu formiranja Zajednice srpskih opština. Oglasio se i Predsednik Srbije: "Danas je 1799 dan. Dakle, 1800 dana je prošlo, a da suština, ono što je kor Briselskog sporazuma nije primenjeno. I danas smo analizirali sve ostalo, od 7. do 15. tačke što su bile obaveze Srbije, ne Srba – Srbije, Srbija je ispunila. Za pet godina su se najteži ratovi završavali, posle desetine miliona mrtvih se to završavalo, samo Zajednica srpskih opština nije mogla da bude ustanovljena." Najavio je i okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga koji će se u ponedeljak održati u Kosovskoj Mitrovici. Tači najavljuje – Priština će ispuniti svoje obaveze, formiraćemo ZSO. Formiraćemo Upravni tim koji će se baviti izradom statuta za ZSO, rekao je Tači, prenela je prištinska Koha. Vučić ostavlja mogućnost kašnjenja sa iznošenjem svog predloga u procesu unutrašnjeg dijaloga: umesto do kraja aprila – kako je prethodno najavio, sada to možda bude "odloženo za 15 ili 20 dana zbog mežunarodnih okolnosti". 

"Stranica i po teksta, to je manje od stranice i po, za pet godina oni nisu mogli da pročitaju. To je uvreda za zdrav razum, za svakog od nas, za Srbe, za Srbiju," rekao je Vučić.

"Šest prvih tačaka nisu dirnute i ne može da bude to samo krivica Albanaca," smatra Vučić.

Mogerini: Hitno formirati ZSO

Iz kabineta visoke predstavnice Federike Mogerini saopšteno je da se na sastanku razgovaralo o pripremama za sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da je napravljen osvrt na sprovođenje već postignutih dogovora.

Visoka predstavnica je istakla važnost potpune implementacije svih postojećih dogovora, naročito ističući hitnu potrebu da se počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, postigne sporazum o energetici i završe radovi na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

"Mogerini je pozdravila posvećenost dvojice predsednika normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i podsetila da je napredak u evropskim integracijama obe strane čvrsto povezan sa napretkom u dijalogu," navodi se u saopštenju.

"Za pet godina vi ste to potpisali zajedno sa nama, vi ovde iz Brisela," dodao je.

Smatra i da Albanci neće ništa da primene u vezi sa ZSO.

Ipak, Vučić je Mogerini preneo da je Srbija na evropskom putu, te i da će uraditi sve što može da na tom putu napreduje.

"Ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši svoje nacionalne interese jer biste onda vi, možda neki u Evropi, ne mislim na ljude u Briselu, oni su mnogo korektniji i neki sa drugih kontinenata mogli da budete zadovoljni," dodao je.

"Još jednom sam ih upozorio da se ne igraju sa bilo kakvim dovođenjem oružanih snaga na Sever Kosova zato sto to bi bila provokacija najtežeg karaktera koju ne bismo dozvolili."


Govoreći o izjavi Kadrija Veseljija, rekao je:

Niko ne pominje da je govorio da će se za 20 godina ujediniti sa Albanijom, da preti ratom, jer nama izgleda Srbima svi kad im zafali malo glasova u regionu – prete novim ratom."


O hapšenju povratnika:

Mi ih pitamo šta radite sa Miloradom Zajićem u zatvoru. Šta radite? Jesmo isti takav slučaj imali sa Mitrovićem u Mušutištu? Direktor banke, nikad pušku u ruke nije uzeo. Uhapsili ste ga jer nije hteo da vam proda kuću. I kad to pitanje postavite tišini – svi gledaju u plafon. Uhapsili ste ga, samo zato što ne da dedovinu. Mi kad uhapsimo okorele zločince, onda nam se na glavu popnu pritiscima sa svih strana sveta.


O večerašnjoj izjavi Nebojše Stefanovića da su spremni da sami formiraju ZSO:

"Mi ćemo da sačekamo da vidimo, ali ja mislim da raspoloženje među Srbima takvo da Srbi žele da se organizuju. Ne mislim da bi mi trebalo da žurimo sa tim, ali slušajte, ako oni za neki dan neće, za dvadeset dana će biti petogodišnjica; ako do tada ne krenu u ceo postupak, a šta drugo da bude alternativa."

Ja sam, kazao je, "išao tačku, po tačku i pokazao šta je to što je Srbija uradila, na ovo jednostavno nema odgovora": 

"Na to stiže odgovor – ne damo Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću da učestvuju i dijalogu, samo da vam kažem, daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, ajde da vidimo šta ćete da uradite po tom pitanju."

Vučić je kazao i da je na pitanje šta ćete da preduzmete – upućeno delegaciji Prištine, dobio odgovor "ne moramo ništa, imamo velikog saveznika preko okeana i nama će taj saveznik da pomogne":
 
"I to je njihov de fakto odgovor na sve."

Naveo je, međutim, da je Srbima kompromis važniji od Albanaca.

"Za nas je kompromis vredan i važan, možda vredniji ili važniji nego za Albance, rekao je Vučić, ali je istakao i da više nije optimista, iako je ranije u to verovao.

Rekao je i da svi hoće rešenje pre evropskih izbora. 

Ponovio je da će do kraja aprila izaći sa svojim predlogom rešenja kosovskog problema, ali da je moguće da će to biti odloženo za 15 ili 20 dana zbog međunarodnih okolnosti.

U svakom slučaju to će biti učinjeno u trenutku kada Srbiji donosi korist, a ne štetu, poručio je Vučić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.