Šta je Vučić rekao pred hitan put za Rašku

"Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste. Učinićemo sve da se tenzije smire i daćemo apsolutno sve od sebe da sačuvamo mir. To je razlog zašto odlazim u Rašku, jer su zabrinuti naši gradonačelnici. Idem da sa njima razgovaram da pokušam njih da smirim i…šta god bih vam rekao da li sam zabrinut – jesam, zabrinut sam i situacija je…ne zavisi sve od nas. Naše je da učinimo sve i mi ćemo učiniti sve da mir sačuvamo." Ovako je Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, za beogradske medije danas u Bečeju, na severu Srbije, govorio pred hitni sastanak u Raški sa srpskim liderima sa Kosova na koji će u ovo mesto, na jugu Srbije, do 17 časova stići helikopterom. On, međutim, nije dao više detalja o kakvoj se situaciji i tenzijama radi. Tema "hitnog sastanka" Premijera Srbije i predstavnika Srba sa Kosova je "zabrinutost" zbog "zapaljivih izjava iz Prištine". O čemu će se uskoro u kasarni Vojske Srbije razgovarati – za naš portal više detalja dao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. U ovim trenucima gradonačelnici opština sa srpskom većinom i srpski poslanici u kosovskom parlamentu su upravo na putu za Rašku. Priština, kao ni međunarodni predstavnici se  još uvek nisu oglasili. 

Iako je Premijer Srbije prethodno rekao da su gradonačelnici sa Kosova "zabrinuti", te da odlazi u Rašku kako bi ih "smirio", ističe da je "situacija kompleksna" i da ne može da otkrije šta će tačno da im kaže, a potom dodaje da će se sastati sa njima kako bi im preneo o čemu se razgovaralo u Briselu. 

Detaljnije o najnovijim najavama događaja u vezi sa Severom Kosova, pratite u našoj AŽURIRANOJ VESTI

"Ne mogu da vam kažem šta ću konkretno da im kažem, zato što držim do svoje reči. Dogovorili smo se i ni prošli put nisam svoju reč pogazio. Kada sam rekao da neću da govorim o tome, neću to da učinim ni ovog puta," rekao je Premijer, dodajući dalje:

"Oni su predstavnici našeg naroda na KiM-u, idem da se sastanem sa njima da bih mogao da im kažem o čemu smo razgovarali, šta je to što se događalo i sinoć i prethodni put, kako Beograd na sve to gleda i da budem uz svoj narod. Eto to je sve što mogu da vam kažem."

Dodaje da Srbi svih ovih godina "nisu bili spokojni".

Gradonačelnik Severne Mitrovice u kontaktu sa Vučićem od sinoć – 6 puta, zahvalio mu se

"Zahvalio mi se danas gradonačelnik Mitrovice, pošto smo bili u kontaktu i sinoć u 9, noćas u 2, jutros u 5, 8, 9 opet ujutro – to je moj posao i ako ništa drugo, kao predsednik Vlade oni mogu da računaju da ću biti sa njima 24 časa," dodao je dalje, ne precizirajući  da li se radi o predsedniku Privremenog organa Aleksandru Spiriću, ili gradonačelniku Goranu Rakiću.

"Srbi sa Kosova i Metohije i svih ovih prethodnih godina, od 1999. godina na ovamo, nisu bili uvek spokojni. Naš je posao bio, i Briselskim sporazumom i svim što smo radili posle toga da, pre svega, oni budu mirni i spokojni, i da mogu da gaje svoju decu, žive u boljoj budućnosti i da imaju drugačiju i bolju perspektivu. Taj svoj posao ćemo nastaviti i nadam se da ćemo u tome uspeti," rekao je on.

"Daćemo sve od sebe. Ja sam razgovarao sa nemačkim ambasadorom ovde, predsednik Nikolić razgovara sa drugim. Ne mogu da govorim o sadržini tih sastanaka. Mi ćemo učiniti sve da otvaranje fabrika bude naš najvažniji posao da se time ponosimo i hvalimo i da ljudi budu srećni i nasmejani kao što su danas," zaključio je Premijer Srbije. 

Da će se Premijer Srbije sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova prva je javila agencija Tanjug, navodeći da "rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova", citirajuću istovremeno nemački Dojče vele u radio emisiji na albanskom jeziku – da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, "u potpunosti propao". 

Alarmantne najave iz Beograda, preko medija, za Srbe na Severu stigle su nakon potpuno suprotnih sinoćnih tvrdnji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini, a posle sastanka srpskih i kosovskih premijera i predsednika – da je "ohrabrena samim konstruktivnim angažovanjem koje su obe strane pokazale". 

Sam Premijer Srbije potvrdio je prethodno danas, takođe, da su "imali veoma konstruktivan odnos", ali nije želeo da komentariše ove, kako je Tanjug naveo, navode Dojče velea. 

"Ja ne mogu da komentarišem pisanje, ili ne znam šta je to bilo, reportaža Dojče velea na albanskom jeziku. Vidim da Albanci vole da govore o nekim stvarima. Ja i dalje imam obavezu da to ne prekršim, ali ono što želim vama da kažem i građanima Srbije – mi nismo išli ni da se prepiremo, ni da se svađamo. Mi smo imali veoma konstruktivan odnos, mi smo prihvatali predloge Evropske unije. To je sve što mogu da govorim, dalje više, čini mi se da bih prekoračio ono o čemu sam govorio," rekao je on.

Nakon vesti agencije Tanjug o hitnom sastanku u Raški i strahu da "Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova", KoSSev je u vezi sa ovim alarmantnim najavama, od pres službe Kancelarije koja je zadužena za Kosovo i Metohiju zatražio pojašnjenje da li ova kancelarija ima ista saznanja, a ukoliko da, imaju li saznanja od koga dolazi pretnja i šta kancelarija, kao i ostale institucije Vlade Srbije, u saradnji sa međunarodnim, odnosno sa kosovskim partnernima, preduzimaju da osiguraju bezbednost srpskog stanovništva na KiM-u. 

Takođe i od portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maje Kocijančič, zatražili smo komentar i pojašnjenje na kontradiktornost informacija koje su, sa jedne strane, sinoć stigle iz Brisela, a sa druge, današnjih izveštaja srpskih agencija. 

Takođe, pitanja smo uputili i kosovskoj ministarki za dijalog sa Beogradom Editom Tahiri.

Ni do objavljivanja ove vesti, odgovori nisu stigli.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.