Vučić:" Najprljavija propaganda" Prištine, Srbi ne nasedajte na provokacije; Tači: "Propagandna kampanja" iz Srbije, Srbi bezbedni

19:30 – Kosovska Mitrovica: Građani se polako razilaze, situacija mirna

Nakon obraćanja srpskog premijera Aleksandra Vučića iz Raške, građani koji su prethodno bili okupljeni u blizini gradskog mosta u Kosovskoj Mitrovici, njih do oko 300, večeraš nešto posle 19 časova, počeli su polako da se razilaze. Odbijaju i dalje da daju izjave novinarima, uključujući i lokalne medijske kuće.

Građani severne MItrovice su mirno stajali, raspoređeni iznad nekadašnjeg trga "Braća Milić", gde su počeli da se okupljaju već posle 14 časova danas.

Jeremić: Tenzije oko Kosova u koordinaciji Vučića i Tačija

Trenutno se u blizini mosta nalazi oko desetak građana a situacija je mirna i čeka se ishod sa sastanka iz Raške.

18:50 Vučić iz Raške: Moja poruka Srbima je – nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes 

"Biću uskoro spreman da građanima Srbije u potpunosti saopštiim sa kakvim smo se sve pritiscima suočavali, sa kakvim pokušajima rušenja suvereniteta naše zemlje, do toga da će neko da nam određuje da li ćemo da imamo policijsku jedinicu u Vršcu ili Subotici – zato što im se to tako ne sviđa, do toga da u sat vremena neko četiri puta menja predloge koje bi mi trebalo da prihvatimo ili ne i sa kojom god da se saglasimo, posle toga puj pike ne važi," ovako je u pauzi sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Raški kazao je srpski premijer Aleksandar Vučić. 

Nakon, kako je podsetio, sat i po vremena razgovora u kasarni Vojske Srbije, srpski premijer Aleksandar Vučič, u prisustvu zamenika kosovskog premijera Stojanovića i mitrovičkog gradonačelnika Gorana Rakića, rekao je da su ga danas pitali "u više navrata šta se to događalo sinoć".

"Rekao sam da ni reč neću reći i da je važno da sačuvamo mir i da ćemo po svaku cenu takvu politiku da vodimo i nisam hteo da prekršim datu reč," kaže Vučić.

Vučić tvrdi da je video "ljude iz Prištine" koji su pre početak sastanka u Briselu "već davali brojne izjave", "počeli da napadaju i optužuju Srbiju".

"Izgleda da im je nečista savest, pa su ubrzali sa svojim ocenama i procenama da pričaju o nekavoj propagandi a propagandom se bave samo oni," istakao je srpski premijer, dodajući dalje:

"Priština se bavi najprljavijom propagandom. Moja poruka Srbima je – nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes." Detaljno o tome šta je poručio srpski premijer, ali i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, čitajte u POSEBNOJ VESTI

17:40 – Počeo sastanak Vučića i političkih predstavnika Srba sa KiM-a 

Sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, u kasarni u Raški, počeo je nešto posle 17 časova, prenose beogradski mediji. 

Sastanku prisustvuju ministar odbrane u Vladi Srbije, Zoran Đorđević, ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, kao i načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković. 

17:20 – Kosovska Mitrovica: Protest kod glavnog mosta, situacija mirna

U toku je protest kod glavnog mosta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Okupljeno je oko 200 građana. Oni odbijaju da daju izjave. Da je u toku protest, ali i da je situacija mirna i "zadovoljavajuća" za KoSSev je potvrdio policijski zvaničnik.

"U blizini glavnog mosta je u toku protest ljudi koji su se mirno okupili. Policija je na terenu, radimo svoj posao, situacija je zadovoljavajuća," rekao je u izjavi za naš portal šef operative Kosovske policije za region Sever, Željko Bojić. Detaljnije u POSEBNOJ VESTI

ŠEŠELJ: Albanci upadaju sa oružjem na Sever za vreme Stoltenbergove posete, kosovski Srbi da budu spremni na iznenadni oružani napad

"Prema poslednjim informacijama sa Kosova i Metohije, Albanci imaju plan, negde u vreme dolaska Stoltenberga koji se očekuje koliko sutra, ili prekosutra, ili nakon njegovog odlaska, da upadnu sa oružjem u rukama u četiri severnometohijske opštine gde žive pretežno Srbi. Srbi su, praveći ogromne ustupke Albancima, sebe značajno oslabili, ali u ovom slučaju, kosovskometohijski Srbi moraju biti spremni za iznenadni oružani napad, a Republika Srbija mora da učini sve što je u njihovoj moći da ih kategorički zaštiti," ovo u Beogradu tvrdi, pozivajući se na svoje izvore, ali i kako navodi, Srbe sa Kosova i Metohije, predsednik Srpske radikalne stranke i bivši partijski saborac srpskog premijera i predsednika Vojislav Šešelj na današnjoj konferenciji za medije.

Kod glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, naš izveštač potvrđuje da je situacija, u trenutku dok ovo javljamo – mirna.

16:30 – Tači: Razočarani smo zbog "propagandne kampanje" iz Srbije 

Upravo se oglasio kosovski predsednik Hašim Tači. Pozvao je Srbiju da "odustane od izjava koje negativno utiču na smanjenje tenzija na Kosovu". Takođe je rekao da su u Prištini "razočarani i zabrinuti zbog propagandne kampanje" iz Srbije kojom se širi strah i etnička mržnja. Srbe sa Kosova "uverava" da "bezbednosne institucije Republike Kosovo" neće nikada njima naneti zlo, već da one štite "živote svih građana, gde god da su, bez obzira na njihovu etničku pripadnost". "Evropska unija i NATO moraju da upozore Srbiju da se uzdrži od scenarija promovisanja novog sukoba na Kosovu i u regionu," poručio je on, takođe.

"Razočaran sam i zabrinut za propagandne kampanje koju Srbija u starom stilu nastavlja kako bi izazvala strah i etničku mržnju u srpskoj zajednici koja živi na severu Kosova. Ova propaganda, orkestrirana od strane Srbije, ima za cilj zastrašivanje građana Kosova koji žive na severu i sprečavanje njihove pune integracije u institucije Republike Kosovo," poručio je Tači u saopštenju na svom Fejsbuk profilu.

"Tokom cele svoje istorije, država Srbija je manipulisala i viktimizirala srpsku zajednicu koja živi na Kosovu za svoje političke svrhe. Posledice takvog destruktivnog pristupa su evidentne i danas. Stoga, pozivam Srbiju da se odrekne takve prakse, koja ne služi ni na koji način procesu pomirenja i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije," dodao je on.

"Ovom prilikom želim da uverim srpsku zajednicu koja živi na Kosovu da neće da joj se dogodi nikakvo zlo od strane bezbednosnih institucija Republike Kosovo, koje su demokratske i koje štite živote svih građana, gde god da su bez obzira na njihovu etničku pripadnost," poručio je dalje Tači, zaključivši:

"Evropska unija i NATO moraju da upozore Srbiju da se uzdrži od scenarija promovisanja novog sukoba na Kosovu i u regionu. Kosovo i ceo region bi trebalo, ne samo da povećaju regionalnu saradnju i pojačaju dobrosusedske odnose i da ubrzaju proces integracije u EU i NATO kao glavni uslov za dugoročni mir i bezbednost."

15:20 – Srpski gradonačelnici i poslanici na putu za Rašku: S Vučićem o "zabrinutosti zbog zapaljivih izjava iz Prištine"

Tema "hitnog sastanka" Premijera Srbije i predstavnika Srba sa Kosova je "zabrinutost" zbog "zapaljivih izjava iz Prištine". O čemu će se uskoro u kasarni Vojske Srbije u Raški razgovarati, za naš portal naveo je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. U ovim trenucima gradonačelnici opština sa srpskom većinom i srpski poslanici u kosovskom parlamentu su upravo na putu za Rašku.

Na naše pitanje zašto idu u Rašku i šta je tema razgovora, on je rekao:

"Tema je zabrinutost," odgovorio je Rakić.

Na naše dodatno pitanje o kakvoj se zabrinutosti radi i o kakvim tenzijama danas govori Premijer Srbije, Rakić je odgovorio da se "sve tiče zapaljivih izjava iz Prištine", ne navodeći dalje detalje.

13:30 – Vučić na sastanku u Raški da "smiri tenzije" i "zabrinute gradonačelnike"; Nikolić hitno sa ambasadorima​

Idem u Rašku da smirim naše gradonačelnike, jer su zabrinuti. Dajemo sve od sebe da se tenzije spuste. Zabrinut sam, situacija je…ne zavisi sve od nas – ovako je Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, upravo potvrdio da će održati sastanak sa srpskim političkim liderima sa Kosova u Raški, u kasarni. Međutim, Premijer Srbije nije dao više detalja o kakvoj se situaciji radi. Sami gradonačelnici sa Severa do sada se nisu oglašavali, niti su dali više detalja o navodima srpskog premijera. Priština se, takođe, još uvek nije oglasila. Situacija na Severu trenutno deluje mirno.

"Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste. Učinićemo sve da se tenzije smire i daćemo apsolutno sve od sebe da sačuvamo mir. To je razlog zašto odlazim u Rašku, jer su zabrinuti naši gradonačelnici. Idem da sa njima razgovaram da pokušam njih da smirim i…šta god bih vam rekao da li sam zabrinut – jesam zabrinut sam i situacija je…ne zavisi sve od nas. Naše je da učinimo sve i mi ćemo učiniti sve da mir sačuvamo," rekao je Vučić.

Šta je Aleksandar Vučić rekao danas u Bečeju, na severu Srbije, a pred hitni sastanak u Raški sa srpskim liderima sa Kosova na koji će u ovo mesto, na jugu Srbije, do 17 časova stići helikopterom, čitajte u POSEBNOJ VESTI


Izjavu Premijera Srbije pogledajte na Internet stranici B92

12:45 – TANJUG: Vučić u kasarni u Raški na hitnom sastanku sa Srbima sa KiM-a

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dolazi danas na hitan sastanak u Raški sa trenutnim srpskim liderima sa Kosova. Ovu vest javila je agencija Tanjug, a prenose je ostale srpske agencije. Tema razgovora Premijera i predstavnika Srba, koji bi trebalo da se održi u 17 časova – nije poznata, a sastanak nije zvanično potvrđen. U vesti Tanjuga o dolasku Vučića navodi se da "rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova". Potpuno suprotno sinoćnoj tvrdnji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini, a nakon sastanka srpskih i kosovskih premijera i predsednika – da je "ohrabrena samim konstruktivnim angažovanjem koje su obe strane pokazale", te da su dve delegacije značajno soprinele smirivanju tenzija, iz Beograda – preko medija, za Srbe na Severu stižu alarmantna upozorenja. 

Novosti: Nikolić i Đurić na hitnom sastanku sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD-a, Vučić sa ministrom odbrane

U ovim trenucima održava se hitan sastanak predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, sa ambasadorima Rusije, Kine i Sjedinjenih američkih država, javile su Novosti. Sastanku prisustvuje i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Povod za sastanak je, kako prenose Novosti, "situacija na Kosovu posle sinoćnje runde pregovora u Briselu".

Nikolić se prethodno sastao sa novom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji, Karlom Robin Herši. Govoreći o Kosovu i Metohiji, Nikolić je, na tom sastanku, kazao da je Srbija "odlučna da sačuva stabilnost" i da "ne dozvoli da dođe do bilo kakvih novih sukoba".

Isti list navodi da je iz Kabineta premijera potvrđeno da je Aleksandar Vučić pozvao srpskog ministra odbrane, Zorana Đorđevića, na hitan sastanak.

"Šta se događalo u Briselu nije poznato, ali je nemački Dojče vele u radio emisiji na albanskom jeziku jutros preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sastanak delegacija Beograda i Prištine, sinoć u Briselu, u potpunosti propao. Na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova," ovako javlja Tanjug, a prenosi B92.

KoSSev je, u međuvremenu, u vezi sa ovim alarmantnim najavama, od pres službe Kancelarije za Kosovo i Metohiju zatražio pojašnjenje da li ova kancelarija ima ista saznanja, a ukoliko da, imaju li saznanja od koga dolazi pretnja i šta kancelarija koja se bavi pitanjem Kosova, kao i ostale institucije Vlade Srbije, u saradnji sa međunarodnim, odnosno sa kosovskim partnernima, preduzimaju da osiguraju bezbednost srpskog stanovništva na KiM-u. 

Takođe i od portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maje Kocijančič, zatražili smo komentar i pojašnjenje na kontradiktornost informacija koje su, sa jedne strane, sinoć stigle iz Brisela, a sa druge, najnovijih izveštaja srpskih agencija. 

Do objavljivanja ove vesti na Severu Kosova je mirno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.