Šta je navelo 15 zemalja koje su priznale Kosovo da ne glasaju u UNESCO-u?

Izvor: Portal Tesheshi (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Blendi Gaši je rekao:

"Najbolji prijatelj vidi se u teškim vremenima – ova popularna izreka može se odnositi na 15 zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova – 17. februara 2008., ali one nisu podržale članstvo naše zemlje u UNESCO-u.

Njihov glas "za" značio bi automatski priznanje Kosova u ovoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu. Ali one su promenile kurs – neka su bile uzdržale, druge su glasale protiv, ali bilo je i onih koje nisu bile prisutne u sali.

Pitanje je šta je navelo tih 15 zemalja da ne glasaju za Kosovo u UNESCO -u?

Stručnjak za međunarodnih odnose, Afrim Hoti, gleda na to što nas zemlje koje su nas priznale, a nisu podržale, kao na neuspeh bilateralne diplomatije.

"Ove zemlje su priznale Kosovo, to je bio prvi znak pozitivne komunikacije, ali, odnosi sa tim zemljama su zapostavljeni i kao rezultat toga one su promenile kurs. To je za žaljenje."

Advokat Kujtim Kerveši postavlja konkretno retoričko pitanje (nema odgovora, ali se odgovor nagoveštava): Šta je nateralo Poljsku i Japan da nas priznaju, a da ne glasaju za Kosovu u UNESCO-u?

Politički političar Bljerim Burjani naziva ovu odluku da zemlje ne glasaju – besmislenom i nerazumnom, rekavši da se motivi mogu tražiti u događajima iz 2004. godine.

"Kosovo je uložilo milione za obnovu i izgradnju verskih objekata i obezbeđivanje događaja prilikom posete srpskih vernika. Zaista sam iznenađen stavom ovih zemalja".

15 zemalja su priznale nezavisnost Kosova, ali nisu glasale u UNESCO-u. Kolumbija, Antigva i Barbuda, Burundi, Komori, Egipat, Japan, Poljska, Mauricijus, Mikronesija, Peru, Južna Koreja, Gvineja Bisao, Sejšli, Uganda, Sao Tome i Prinsipe.

 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.