Šta građani kažu o pozivnom broju za Kosovo: Korak ka nezavisnosti Kosova i "prodavanje magle"

Za više od dve trećine građana to kako će mreža MTS funkcionisati nakon postignutog poslednjeg dogovora Beograda i Prištine o telekomunikacijama – nije jasno, odnosno delimično je jasno. Za većinu će dodeljivanje pozivnog broja Kosovu imati uticaj u negativnijem smislu, a samo dodeljivanje pozivnog broja uglavnom znači korak dalje ka nezavisnosti Kosova, odnosno, upućivanje kritika na račun zvaničnog Beograda. Sam kvalitet usluga ćerke firme MTS D.O.O. biće lošiji. Ovo su preovlađujući stavovi ispitanika u najnovijem elektronskom istraživanju KoSSeva, u kojem je učestvovalo 154 ispitanika od kojih su dve trećine sa Severa Kosova, i isto toliko korisnika srpskih mobilnih mreža, koji u najvećoj meri koriste MTS brojeve, a u znatno manjem procentu Telenor. Sa druge strane, građani na ulicama Kosovske Mitrovice nisu bili otvoreni za razgovor. Ipak, oni nešto raspoloženiji, na to što će Kosovo uskoro dobiti svoj broj gledaju kao na "blamažu", "zezanje naroda" i "prodavanje magle". Bilo je, međutim, i onih koji smatraju da to "ništa ne znači", ali i da je "ovo sve srpsko – bilo i biće".

Ono što takođe dve trećine ispitanika ne znaju jeste da će korisnicima MTS-a na KiM-u biti dodeljene posebne SIM kartice dvojne numeracije (na brojeve koji počinju sa 047 i 06x), te da će tokom MTS-ove privremene dozvole primarni broj biti o6x, a nakon isteka ovog perioda 047. Više od polovine od ovog broja se izjasnilo da im ova odredba sporazuma nije poznata, dok je 12 odsto njih odgovorilo da uopšte nije ni pročitalo tekst sporazuma koji je u javnosti dostupan. Pet odsto ispitanika, iako je pročitalo tekst dogovora, na ovu odredbu nije obratilo pažnju. 

Četrdeset i sedam odsto ispitanika smatra da će kvalitet usluga ćerke firme MTS. D.O.O. biti lošiji. Za njima ne zaostaje mnogo procenat onih koji smatraju da će ostati isti (36%), a 17 % i da će biti bolji.

Građani su, sa druge strane, podeljeni kada je u pitanju da li će i kako na njihove živote uticati to što Kosovo dobija novi pozivni broj. Od toga da nema uticaja, preko toga da će biti bolje sa dobijanjem novog broja, do toga da će imati uticaja ali u lošijem smislu, bili su odgovori ispitanika.

"Da, jedna sloboda izbora manje"; "Osećaću se kao stranac"; "Neće ništa posebno"; "Totalno loše, a za sve su krivi izdajnici iz Beograda"; "Neće, ostaće isto, ništa se neće promeniti kod nas na Severu Kosova"; "Nećemo KPS, nećemo kosovske izbore, nećemo kosovska dokumenta, nećemo kosovsku carinu, ne damo Gazivode, ne damo Trepču, a sad novi broj?"; "Smatram da neće da utiče na (ne)kvalitet mog života";" Osećaću se bedno, time se priznaje država 'Kosovo'"; "Neće uticati nikako, živećemo ovde kako moramo"; "Poziv ka centralnoj Srbiji u dogledno vreme biće kao i prema drugim državama"; "Samo još jedan dokaz da je Srbija priznala Kosovo"; "Zagorčaće nam još više život, isti slučaj kao sa tablicama, kako koji dan sve nam je lošije i lošije, posle svakog potpisanog sporazuma"; "To je još jedan korak ka potpunoj nezavisnosti Kosova"; "Biće bolje za one koji veruju u Republiku Kosovo"; "Komplikovaće mi život"; "Gotovo je sa Srbima na Kosovu"; "Dalje nipodaštavanje volje naroda na Severu"; "Katastrofa, ali smo preživeli mnoge eksperimente i ovaj ćemo; Jedna muka više" – neki su od odgovora.

Ipak ujednačeniji su bili u odgovoru na pitanje šta za njih znači to što će Kosovo dobiti pozivni broj. Naši ispitanici su, uglavnom, odgovarali da je to nova faza u osamostaljivanju Kosova, ali su često ponavljali i kritike na račun postupanja Beograda prema kosovskometohijskom pitanju.

"Da su uspeli da nas i zvanično odvoje od Srbije, što je najgore uz pristanak Srbije"; "Za te nove brojeve trebaće lična karta Kosova"; "Nova država"; "Još jedan dobitak Prištine"; "Znači da živim u drugoj državi"; "Svakako IZDAJU SRPSKOG NARODA NA KOSMETU OD STRANE BEOGRADA"; "Suverenitet"; "Znači, još jedan doprinos Vučića državi Kosovo"; "Znači da je Kosovo pokrajina Srbije"; "Povratak Srbije na Kosovo!"; "Pozivni broj ništa mi ne znači. Ali, ne računam da je Srbija uradila dobar posao ako signal na celom Kosmetu ne bude, kao što je bio nekad pre 10 godina, na primer"; "Zaokruživanje započetog"; "Da smo još više izolovani i udaljeni od Srbije"; "Pitajte Beograd, hahaha"; "Nastavak izdaje Đurića i Vučića i njihovih izdajničkih poslušnika na KiM"; "Još jača mučnina što Beograd odlučuje, ne pita nas, a lažu kao svi hohšt****ri"; "Pravo pitanje je: Za koga su ginuli policajci, vojnici – narod do 1999 god.?"; "Širenje Potemkinovog sela" – neki su od odgovora.
I ovog puta je bilo više od dve trećine muškaraca i ubedljiva većina onih starosti od 26 do 55 godina.

"Ovo je sve srpsko – bilo i ostaće"; "Blamaža"; "Zezanje naroda"; "Ništa im to ne znači"
Veći broj naših sugrađana koje smo sreli na ulicama Kosovske Mitrovice nije bio raspoložen da odgovori na naše pitanja da li su čuli da Kosovo uskoro dobija svoj pozivni broj i šta to za njih lično znači. Oni nešto raspoloženiji za priču, odgovaraju da pozivni broj za Kosovo "ništa ne znači", te i da je "sve ovo srpsko, bilo i ostaće". Neki, ipak, na to gledaju kao na "blam" i "zezanje naroda". Bilo je i onih koji smatraju da je to "odlično".

"Pa, ništa im to ne znači, mi imamo svoj broj, prema tome…Ništa im to ne znači," bio je komentar jednog Mitrovčanina koji je potvrdio da je da će Kosovo dobiti pozivni broj.
Drugi naš sagovornik kaže da je čuo da Kosovo neće da dobije pozivni broj, na naše pitanje gde je to čuo, odgovario je:

"Pa Srbija je…Pa sad pregovori kad su tekli, da će da to bude pozivni broj Telekoma, našeg, srpskog. Uostalom, šta da dobiju, ovo je sve srpsko – bilo i ostaće."
"Odlično," kazao je kratko jedan naš sugrađanin, odgovarajući na naše pitanje šta za njega lično znači to što će Kosovo dobiti pozivni broj.

Drugi, ipak, odgovara da je to i očekivao i dodao:

"To sam očekivao ja. To, prodavanje te magle, više to, dosta više toga….I taj Brisel i to. Vidite šta se radi… Blam, blamaža. Zezanje naroda, a narod je za zezanje. Ovaj narod su ovce velike, pogotovo, ovaj ovde. Šta da radimo, ko zna zašto je to dobro, možda…Možda da nas…Mada su nas utukli u glavu već, već nam sole pamet. Neka rade šta hoće, meni žao vas mladih, niko drugi. Ja sam mator, ja sam ovo možda i predvideo, zato mi deca nisu tu, napolje su."

Oni koji nisu bili raspoloženi za razgovor, uglavnom su, spuštajući glavu, u prolazu odmahivali rukom, ne želeći do kraja ni da saslušaju naše pitanje.

Bilo je, takođe, komentara – "Ne znam, nemoj mene…"; "Ja sam slab za to. Ne interesuje me, nek' dobije šta 'oće."

Projekat "Građani Severa javno o Briselskom sporazumu" finansira Kosovska fondacija za otvoreno društvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.