EU: 10. januara imenovanje srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe, Srbija obavestila o prestanku njihovog radnog odnosa

Zvanični Beograd juče je obavestio EU da će sudijama, tužiocima i administrativnom osoblju u okviru sistema Republike Srbije sa Kosova i Metohije, za tačno mesec dana efektivno prestati radni odnos, te da se od tog dana – 10. januara omogućava njihova integracija u kosovski pravosudni sistem. Upravo će tog dana biti imenovane sudije i tužioci. Ovo je pre nekoliko sati u pisanom saopštenju za medije saopštila Evropska služba za spoljne poslove. 

"Kao što je odlučeno 30. novembra 2016., ove nedelje i Beograd i Priština preduzeli su konačne korake za punu primenu Sporazuma o pravosuđu. Obaveštenje od strane Srbije 9. decembra o prestanku radnog odnosa sudijama, tužiocima i administrativnom osoblju – na snazi od 10. januara 2017, dozvoljava toga dana njihovu integraciju u kosovsko pravosuđe. Imenovanje sudija, tužioca i administrativnog osoblja 10. januara 2017. omogućiće i poboljšati sprovođenje pravde širom Kosova. Evropska unija pohvaljuje strane zbog ovog dostignuća," navela je u kratkom saopštenju sinoć Evropska služba za spoljne poslove.

Da će Beograd i Priština do 9. decembra "poslati EU potvrdu da su ispunili sve obaveze" u vezi sa integracijom nekada srpskih pravosudnih radnika, potvrđeno je i 30. novembra, kada su dve strane i postigle dogovor o "finalnim koracima" za sprovođenje sporazuma i pravosuđu. Tada je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, potvrdio da je datum integracije pravosudnih radnika iz srpskog u kosovski sistem 10. januara naredne godine.

"Kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine," objasnio je Đurić tada u izjavi Tanjugu, navodeći da je ovim dogovorom i osigurano priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je, kako je rekao, "obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini.

Sporazum o pravosuđu postignut je početkom februara 2015. godine. Od tada su raspisana dva konkursa za integraciju nekadašnjih tužilaca, sudija i administrativnog osoblja srpskog pravosudno sistema u kosovski, vršena je i njihova obuka, ali nijednom nisu saopštena njihova imena, što je česta praksa kosovskih pravosudnih institucija kada su u pitanju imenovanja tužilaca i sudija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.