SSK: U sudovima na Severu suđenja po hitnom postupku i prijem novih predmeta, uskoro i ostale usluge

Kosovski sudovi na Severu pružaju osnovne usluge, uključujući suđenja po hitnom postupku, kao i prijem novih predmeta, a ubrzo se očekuje da se počne sa pružanjem ostalih usluga – saopštio je Sudski savet Kosova. Ovaj savet je na svojoj zvaničnoj Internet stranici objavio "obaveštenje za medije o sudstvu u regionu Mitrovice", istovremeno obaveštavajući građane da, u skladu sa Briselskim sporazumom, "strukture sudstva Kosova funkcionišu i u ovom regionu" od, kako se navodi, oktobra. Srpske sudije su, međutim, po prvi put na svoja radna mesta u Severnoj i Južnoj Mitrovici, u okviru kosovskog pravosudnog sistema, uz albanske kolege – počele sa radom 6. novembra. Obaveštenje je SSK objavio posle više od dva meseca od početka rada ovih sudija. 

Iz ovog saveta navode i da trenutno vrše premeštanje i funkcionalizaciju Osnovnog suda u Mitrovici i njegovih ogranaka, te podsećaju da je Osnovni sud smešten na dve lokacije – na Severu i na jugu Mitrovice:

"Osnovni sud na Severu pružiće građanima usluge i rešavati teška krivična dela. Na Severu će delovati Odeljenje Apelacionog suda, koje će kao drugostepeni sud, suditi krivične, građanske, upravne, privredne i prekršajne predmete. Podnošenje građanskih, prekršajnih i slučajeva koji obuhvataju maloletna lica, građani će moći da vrše u prostorijama Osnovnog suda, koje se nalaze u zgradi bivše Jugobanke u južnom delu Mitrovice."

A kako su srpske sudije i njihove albanske kolege stigle na posao 6. novembra, kako su integrisani u kosovski pravosudni sistem, kakve su bile reakcije na ovu integraciju, te kako je ona tekla, čitajte u arhivi naših vesti: 

Sud u Severnoj Mitrovici: Srpske sudije na radnim mestima, albanske kolege organizovano i pod pratnjom (VIDEO)

Posle glavnog tužioca i kosovski poslanici na Severu: Prate sprovođenje sporazuma o pravosuđu

Todorić: Zakletva srpskih sudija i tužioca pred Tačijem biće proglašena neustavnom. Sever Kosova najnezaštićenije područje u Evropi

Kosovski poslanik o sudijama i tužiocima: Nisu zakletve nego izjave, vreme će pokazati rade li za "državu Kosovo"

Zakletva, statusno neutralna izjava, penzija, plata, sintagma, interes Srba…

Narodna stranka Vučiću: Kako glasi tekst zakletve srpskih sudija i tužilaca? Po kojim zakonima će da sude?

U kosovskoj skupštini o srpskim sudijama i tužiocima: Netransparentno polaganje zakletve ili "jačanje suvereniteta"?

Kabašić: Sud na Severu od ponedeljka, o žalbama Odeljenje apelacije u Mitrovici a ne sud u Prištini

Kosovski sudski savet: Nikola Kabašić imenovan za predsednika Osnovnog suda u Mitrovici

Brnabić: Integracija srpskih državnih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe maestralno urađeno

Sudski savet: Sever integrisan u pravosudni sistem Kosova. Kuburović: Veća pravna zaštita za građane Srbije

(FOTO) Srpske sudije i tužioci položili zakletvu. Tači: Pozdravljam spremnost da se integrišete i radite u skladu sa zakonima Kosova

Jeremić: Sporazumom o pravosuđu formalizovano ukidanje srpske države na Severu, ne bih mogao da glasam za nekog ko je napravio vladu sa Haradinajem

OEBS obučava pravnike-kandidate sa Severa za priključivanje reintegrisanom kosovskom pravosuđu

Raspisan konkurs za integraciju sudija, tužilaca i administrativnog osoblja

Raspisan konkurs za 48 sudija i 15 tužilaca

Apelacioni sud biće krajnja sudska instanca za Srbe sa Kosova i Metohije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.