Srušen zid u Mitrovici, Apostolova: Biće to najbolji trg na Kosovu

17:00 – Građani o rušenju zida: Nisu nas pitali kad su ga gradili, ne pitaju nas ni kad ga ruše

"Kaznio bih onog što je dao projekat i što je to dozvolio, zgrću lovu"; "kako zamisle tako rade"; "oni s**li, oni jedu"; "narod ispašta", "mafijaši teraju", "sve to radi zapad"; izbegla sam iz Hrvatske ne verujem ni u šta – ovako su građani Severne Mitrovice komentarisali uklanjanje zida u blizini mitrovičkog glavnog mosta. Šta su još poručili, detaljnije čitajte u POSEBNOJ VESTI 

15:00Rakić najavio "novi čvršći bedem", niži i širi

Ubrzo nakon što je srušen jedan, stigla je najava za gradnju drugog "čvršćeg bedema", doduše znatno nižeg, ali šireg, ovog puta – uz saglasnost međunarodnih predstavnika.

"Potpora će ovog puta biti znatno niža  – 70 cm, ali šira – 120 cm. Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić. O tome detaljnije čitajte u POSEBNOJ VESTI

12:45 – Završeno je rušenje zida u Kosovskoj Mitrovici

Zid je srušen, a bageri kojim je rušen nešto duže od sat vremena, parkirani su u blizini mosta. Radnici nastavljaju sa postavljanjem limene ograde oko nekadašnjeg zida. Manji je broj novinarskih ekipa, u odnosu na broj koji je pratio tok rušenja. Građani koji su posmatrali radove takođe se polako razilaze.

Zid je podignut 4. decembra, uz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju nagiba glavne ulice koja će se pretvoriti u pešačku zonu, a čije uklanjanje od tada traži Priština, najavljujući više puta i njegovo rušenje.

12:11 – Apostolova: Biće to najbolji trg na Kosovu

"Impresionirana sam velikim interesovanjem medija. Mislim da smo svedoci vrlo važnog momenta," rekla je šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalija Apostolova, u obraćanju brojnim novinarskim ekipama, tokom rušenja zida danas u Kosovskoj Mitrovici.

"Uveravam vas da neće biti zidova. Biće potrebna struktura kojom će se sprečiti pretnja po pešake od saobraćaja sa obližnjeg kružnog toka," istakla je ona.

Na pitanje novinara kada će most biti otvoren, rekla je:

"Otvaranje mosta desiće se onda kada realizujemo projekat kojim treba da uskoro razvijemo uređenje pešačke zone Kralja Petra. Radujemo se tome i uveravam vas da će to biti najbolji trg na celom Kosovu," istakla je Apostolova.

Ona je pohvalila obe strane za, kako je više puta naglasila, "vrlo važnu političku mudrost, uzdržanost i intenzivne napore" koji su, kako je dalje rekla, doveli do "ovog trenutka". Zahvalila se i američkom ambasadoru Gregu Delaviju i ostalim međunarodnim predstavnicima, koji su uložili napore da se ne desi "bilo kakav incident".

"Izuzetno je dobar znak i pokazuje da obe strane mogu da postignu sporazum kada postoji politička želja," rekla je Apostolova, najavljujući da će se u skoroj budućnosti rešavati ostala pitanja.

"Radujem se, takođe, veoma i početku razgovora o formiranju Asocijacije opština sa srpskom manjinskom zajednicom/Zajednice, i to u istom duhu u kojem je i ovaj problem rešen. Nadam se da ćemo imati vrlo dobre rezultate," navela je Apostolova. 

11:45 – Počelo rušenje zida

Tačno u 11:42 počelo je rušenje zida. Dva bagera ruše zid. Rušenje je krenulo iz pravca kultnog kafića "Dolčevita". Manja grupa, uglavnom starijih građana sa severne strane – posmatra. Ne vide se zvaničnici, ni predstavnici lokalnih samouprava. Šefica EU na Kosovu Natalija Apostolova posmatra rušenje zida i nešto posle 12 časova, dala je i prvu izjavu medijima. Uskoro opširnije šta je Apostolova rekla brojnim novinarskim ekipama koje prate rušenje zida. Uživo prenos rušenja zida u Kosovskoj Mitrovici pratite na: 

https://www.facebook.com/kossevportal/

https://www.facebook.com/kossevportal/

Galeriju fotografija pogledajte OVDE

11:25 – Kosovska Mitrovica: Pred rušenje zida

Danas se ruši zid u Kosovskoj Mitrovici. Prema nezvaničnim najavama, rušenje bi moglo da počne u podne. Dva bagera parkirana su u neposrednoj blizini zida sa severne strane, na mestu gde će se, kako je juče pokazao gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, nalaziti pešačka zona. Zid je sa južne strane u potpunosti ograđen limenom ogradom, preko puta još jedne limene ograde postavljene prošlog leta na glavnom mostu, gde su u toku radovi na njegovoj rekonstrukciji. 

Na glavnom mostu na Ibru okupljene su i brojne novinarske ekipe. Među njima, pored lokalnih srpskih i albanskih novinara koji su u povećanom broju prisutni, nalaze se novinari i snimatelji beogradskih kuća, regionalnih i međunarodnih agencija. Svi oni se nalaze na severnoj strani mosta, takođe u neposrednoj blizini zida.

Prisustvo Kosovske policije je pojačano, a tu su i karabinjeri.

Trenutno je mirno.

Nema zvaničnika u blizini, i za sada nije poznato da li će se neko i obratiti novinarima.

KoSSev će uživo prenositi događaje na mostu.

Skupština opštine Severna Mitrovica, na hitnoj sednici, juče je jednoglasno usvojila odluku o "uređenju prostora oko glavnog gradskog mosta", kako je to predstavljeno sa srpske strane, odnosno odluku o rušenju zida kako je to predstavljeno sa kosovske i međunarodne, a nakon nekoliko sati ranije postignutog sporazuma između kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ferata Šalje, gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića i zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, u prisustvu kosovskog premijera, Ise Mustafe, šefice Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalije Apostolove i  ambasadora SAD-a, Grega Delavija.

O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru, detaljnije čitajte u našoj tematskoj stranici "Zid i Voz"

Dogovor o zidu postignut je u jeku snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi srpskih i kosovskih zvaničnika i pojedinih političara, ali i napisa u beogradskim i prištinskim medijima o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge – da će specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.