Rakić: U utorak čvršći bedem od 70 cm, garantujemo bezbednost; Spirić: "Ozbiljna smo država"

Ubrzo nakon što je srušen jedan, stigla je najava za gradnju drugog – "čvršćeg bedema", doduše znatno nižeg, ali šireg, ovog puta – uz saglasnost međunarodnih predstavnika. Iako nije prisustvovao današnjem rušenju, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, oglasio se neposredno nakon, i to saopštenjem u kojem je naveo da će nova betonska potporna konstrukcija biti "čvršća" i da će ona "garantovati bezbednost građanima Severne Mitrovice" .

Nakon što je danas u Kosovskoj Mitrovici srušen zid visine od oko dva metra, u utorak će započeti izgradnja nove betonske potporne konstrukcije i to dva metra iznad sada već nestalog zida.

Potpora će ovog puta biti znatno niža  – 70 santimetara, ali šira – 120. Ovu informaciju potvrdio je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić.

"Nova potporna konstrukcija će se ambijentalno i estetski u potpunosti uklopiti sa projektom izgradnje pešačke zone u ulici Kralja Petra I," objasnio je on u saopštenju, dodajući da su, zahvaljujući "snažnoj, stalnoj i principijelnoj podršci" predsednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, za gradnju "ovog bedema", nakon napornih pregovora, ovog puta "uspeli" da dobiju "saglasnost" i relevantnih međunarodnih predstavnika.

Aleksandar Spirić: "Dobra politika Vlade Srbije, ozbiljna smo država"

Pohvale politici iz Beograda, u vezi sa rešavanjem pitanja rušenja zida, stigle su i od opštinskog rukovodstva Kosovske Mitrovice pri sistemu Republike Srbije – Privremenog organa.

"Dobrom politikom Vlade Republike Srbije, kao i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, poslata je snažna poruka da smo ozbiljna država, koja nije dozvolila da Srbi na Severu KiM, ili bilo gde drugde na Kosovu i Metohiji budu ugroženi," poručio je njegov predsednik, Aleksandar Spirić.

Kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koji već par dana za pitanje sada već srušenog zida koristi termin "komunalno pitanje", i Spirić je takođe potvrdio njegovu tvrdnju: 

"Potporni zid koji je trebalo da bude obično komunalno pitanje, prerastao je u pokušaj da se situacija destabilizuje i da se izazovu sukobi."

Ipak, on navodi, da je sada stabilnost očuvana, a kao i njegov kolega Rakić, ističe da su građani bezbedni:

"Rušenjem potpornog zida očuvana je stabilnost i dobijene su garancije o bezbednosti građana na severu Kosova i Metohije, što predstavlja garanciju o nemogućnosti povlačenja jednostranih poteza Prištine. Ove okolnosti nas samo osnažuju u borbi za građenje nove političke atmosfere i boljih uslova u stvaranju stabilne i prosperitetne budućnosti."

Galeriju fotografija sa današnjeg rušenja zida pogledajte OVDE, a šta građani kažu čitajte OVDE


Video snimke OVDE i OVDE

Rušenje zida uz brojne medijske ekipe, u jeku tenzija, bez predstavnika lokalnih samouprava

Rušenje zida započelo je danas nešto pre podneva, u prisustvu brojnih medijskih ekipa, a bez prisustva srpskih zvaničnika. Skupština opštine Severna Mitrovica prethodno je juče na hitnoj sednici jednoglasno usvojila odluku o "uređenju prostora oko glavnog gradskog mosta", kako je to predstavljeno sa srpske strane, odnosno odluku o rušenju zida kako je to predstavljeno sa kosovske i međunarodne. Noć pre toga, kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Ferat Šalja, gradonačelnik Rakić i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, postigli su sporazum o uklanjanju zida, u prisustvu kosovskog premijera, Ise Mustafe, šefice Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalije Apostolove i  ambasadora SAD-a, Grega Delavija.

Apostolova, koja je prisustvovala današnjem rušenju, novinarima je rekla da neće više biti zidova, a da će na mestu nekadašnjeg zida biti izgrađen "najlepši trg na celom Kosovu", istovremeno najavljujući i početak razgovora o Zajednici srpskih opština.

Zid je podignut 4. decembrauz objašnjenje da se radi o potpori za nivelaciju nagiba glavne ulice koja će se pretvoriti u pešačku zonu, a čije uklanjanje od tada traži Priština, najavljujući više puta i njegovo rušenje.

O visokim tenzijama srpskih i kosovskih zvaničnika i događajima u januaru i februaru, detaljnije čitajte na našoj tematskoj stranici "Zid i Voz"

Dogovor o zidu postignut je u jeku snažnih uzajamno suprotstavljenih optužbi srpskih i kosovskih zvaničnika i pojedinih političara, ali i napisa u beogradskim i prištinskim medijima o tome da se, sa jedne strane "Sever Kosova naoružava" i da na njemu "borave srpske vojne i paramilitarne jedinice", odnosno, sa druge, da će specijalne kosovske jedinice ROSU "upasti na Sever", te da Priština "ne odustaje od ideje napada na Srbe na severu Kosova."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.