„Srpstvo je izranjavana freska – sve rana do rane“

Rukovodstvo Srpske liste na platou Trga braće Milić na današnjem protestu

Miran i dostojanstven, tako je najavljen. Mirno se i održao; u neposrednoj blizini mesta koje je godinama bilo poprište najtežih etničkih sukoba – mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Goran Rakić, Milan Radoičić, Dalibor Jevtić, Slavko Simić, Nenad Rikalo, Igor Simić i Srđan Popović, uz svoje saradnike, predvodili su danas protestni skup zbog toga što se 6 od 15 tačaka Briselskog sporazuma nije još uvek ostvarilo. Zajednica srpskih opština nije formirana. Zbog toga su sinoć najavili ovaj skup i pozvali sugrađane da im se pridruže. Preko hiljadu okupljenih Srba sa Severa Kosova pratilo je ove prvake kosovskih Srba. Prisustvo uniformisanog obezbeđenja nije bilo vidljivije nego obično.

O atmosferi pred skup:

Protest u organizaciji Srpske liste: „Zajednica naša uzdanica“

„Srpstvo je izranjavana freska – sve rana do rane. Na njemu su kao na fresci – sve rana do rane, a vaskrsava kroz vreme neprestano. Da se neprestano ne borimo, ne bismo ni opstali, jer što miruje, to i umire,“ rekla je konferansije, pre koje je intonirana himna Republike Srbije.

Ovako je počeo skup u organizaciji Srpske liste protiv 2000 dana od kada je potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština koja još uvek nije formirana – 6 od 15 tačaka Briselskog sporazuma, ili „neslavni jubilej“, kako je jedan od kosovskih ministara to opisao danas, ili „2000 dana i 2000 laži“, „2000 propuštenih šansi“.

Rakić: Ispred našeg naroda nikad iza njega

„Dobro znate da smo proteklih pet godina nastojali da probleme rešavamo za stolom a ne na ulici, da kad dođe do sukoba, mi političari budemo ispred vas, a ne kao što je nekada bilo. Uvek uz naš narod i nikada iza njega,“  zbori kosovski gradonačelnik Severne Mitrovice i formalno prvi čovek Srpske liste – Goran Rakić.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić na današnjem protestu

Opisuje to što se iz Prištine ne formira Zajednica srpskih opština.

„Iz Evrope se ne čuje ništa, možda neki šum,“ kaže Rakić. Međunarodnu zajednicu optužuje za licemerje.

Kad su Srbi i njihova prava u pitanju, pravo i pravda ne postoje, ne postoje ni garancije iz Evropske unije.

Obratio se kolegama na centralnom nivou u Prištini:

„Gospodo iz Prištine, srpski narod u ovaj proces nije ušao da biste se vi ponašali kao da ste za švedskim stolom i da ćete birati šta ćete od sporazuma uzeti i sprovesti.“

Prvak Srpske liste na kraju je ohrabrio narod: Mi od formiranja ZSO nećemo nikad odustati.

Kosovski ministar Dalibor Jevtić naglasio je da ZSO nije nikome pretnja.

„Glavno pitanje postavlja se onima koji su bili garant, postavlja se Briselu, koji nemušto ćuti. Ćuti valjda zato što ni oni nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što su garantovali, bude sprovedeno u delo.“

Prestanite sa izgovorima, budite makar malo politički hrabri i preuzetu obavezu sprovedite u delo – kaže ovaj kosovski zvaničnik.

Zamenik premijera Kosova i ministar za zajednice i povratak ispred Srpske liste, Dalibor Jevtić, FOTO: KoSSev

Govorio je i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je izneo tvrdnju da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju velika očekivanja od ZSO, ali i da apsolutno nemaju sumnju u njenu transparentnost.

Simić: Mudra politika naše Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić govorio je o „skovanom planu da nas nema kao što nas nema“ u gradovima u Đakovici i Prizrenu, ali:

„Zahvaljujući mudroj politici, pre svega predsednika Vučića, ali i Srpske liste na čelu sa Goranom Rakićem i svim članovima, uspeli smo da na provokacije ne odgovaramo onako kako bi neprijatelji srpskog naroda želeli, onako, ponekad hrabro, a ponekad i ludo. Uspeli smo da kod sebe promenimo ono što je bilo najteže, da budemo mudri i strpljivi i to strpljenje ima svoj kraj.“

Ovaj borac za istinu govorio je „o lažima“ koje slušaju na različitim sastancima od Brisela do Prištine:

„Često, tamo na međunarodnim sastancima, neki tamo samozvani lideri međunarodne zajednice pitaju nas kako ocenjujemo ovaj briselski proces. Znate, budemo uvek direktni, znate, jeste, integracija jeste lepa reč, ali ono što u Prištini misle da pod integracijom sprovedu asimilaciju srpskog naroda, to nije bilo moguće ni pod bombama, mecima, a neće moći ni danas.“

Nijedan narod, pa ni srpski, ne želi da bude pobeđen.

Uputio je poruku građanima o onim ambasadama zemalja koje su ratovale protiv Srbije i to u dva svetska rata o tome da ne mogu da ponize srpski narod, iako su se „junački 19 na jedan borili“ protiv njega.

Pozvao je na mir, mudrost, strpljenje i ostale vrline:

Jer odavde nema nazad.

„Hvala potpredsedniku Srpske liste Igoru Simiću a hvala i svima vama koji ste danas prisustvovali ovom mirnom i dostojanstvenom protestu protiv Briselskog sporazuma“ – završila je konferansije odjavljivanje sa protestnog skupa zbog toga što je prošlo 2000 dana a Priština nije formirala ZSO.

U nastavku možete pogledati snimak protesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.