"Srpski sportisti moraju na postolje sa sportistima sa Kosova"

Odluka Vlade Srbije je da predsedniku MOK-a napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, ako se dogodi u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova – moj stav je čvrst: nema odlaska sa postolja – poručio je u intervjuu za Nedeljnik predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i legendarni košarkaški trener, Božidar Maljković. Kaže i da neće odustati od svog čvrtstog stava i po cenu smene.

"Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju," naglasio je Maljković i naveo slučaj sa nedavne Olimpijade mladih u Đeru.

"Bio sam na toj olimpijadi i Đorđe Višacki mi kaže – Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova – moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće, ako se to desi – jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta – ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja," ukazao je Maljković i ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.

"Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu – Lale Lučić, Bata Đorđević i ostali mi kažu: 'Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi'," rekao je Maljković.

Nedeljnik Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.