Srpski pronalazači treći na svetskom takmičenju Korona inovacije

Vladimir Pavlović
Foto: Printscreen, RTS

Na svetskom takmičenju Udruženja pronalazača Korona inovacije, naučnici iz Srbije, u konkurenciji 35 zemalja i više od 200 patenata, osvojili su treće mesto. Vođa tima je profesor Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, koji već deset godina radi i u NASA-i, javlja RTS.

Srpski naučnici su patentirali razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja koronavirusa u ventilacionim uređajima.

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa ovih područja nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima. Na taj način znatno se smanjuje aktivnost virusa.

„To su vrste kompozita praškastog karaktera koji se nanose na određenu površinu koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna“, objašnjava prof. dr Vladimir Pavlović.

Profesor Pavlović već deset godina radi i u NASA-i na razvoju pametnih materijala koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovekovog okruženja.

Ta vrsta materijala mogla bi da se koristi i na površinama koje nisu deo ventilacionih sistema, ističe Pavlović.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samoočisti.

Prvo mesto na svetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenje za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.