Srpski operator na Kosovu – "osetljivo pitanje bezbednosti"

Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo oštro su reagovale na informaciju da se srpski operator "Telenor" prijavio na međunarodni tender za trećeg mobilnog operatora na Kosovu, a koji je raspisala Kosovska regulatorna agencija za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP). Sve tri stranke kosovske opozicije protive se tome da srpski operator bude treći mobilni operator na Kosovu, objašnjavajući takav stav time da su protiv ekonomskog interesa Srbije na teritoriji Kosova, da je to protivno "državnim interesima" Kosova, ali i time da je to "osetljivo pitanje bezbednosti". Oni su, međutim, najavili i da će preduzeti korake protiv toga da treći operator na Kosovu bude srpski. 

Član Alijanse za budućnost Kosova i skupštinskog komiteta za ekonomski razvoj, Pal Lekaj, smatra da je veći interes Srbije na Kosovu, nego samog Kosova, navodeći i da je njegova partija protiv bilo kakvog ekonomskog razvoja Srbije na teritoriji Kosova.

"Što se tiče saradnje sa Srbijom, mislim da ova vlada nikad ne razmatra reciprocitet i veći je interes Srbije na Kosovu i njen ekonomski razvoj, nego Kosova. Znate da je dogovoren telefonski kod i do danas nije realizovan uopšte, tako da u tom smislu, mi smo protiv svake indukcije prioriteta ekonomskog razvoja Srbije na teritoriji Kosova, dok ne vidimo da je naš interes prioritetan," rekao je Lekaj za portal "Kosovapress". 

Povezani članci: 

Telenor jedini srpski operator koji se prijavio za trećeg mobilnog operatera na Kosovu

Otvoren tender za trećeg operatora mobilne telefonije na KiM-u; i srpski operatori u igri?

Šef poslaničke grupe "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca je jasno istakao da je njegov pokret protiv srpskog mobilnog operatora na Kosovu, ali i da je srpski operator na Kosovu "osetljivo pitanje bezbednosti".

"Mi smo protiv toga da treći mobilni operator na Kosovu bude srpski. Jer će se operatoru na teritoriji dati poseban region nadzora, sa činjenicom da će svi Srbi, logično, kao potrošači, biti usmereni na tog operatora, a operator neće biti ograničen na jedan deo teritorije Kosova, imaće pokrivenost na celoj teritoriji Kosova. Čak i samo treći operator je vrlo osetljivo pitanje bezbednosti, jer moramo da se bavimo srpskim operatorom, a sada je takođe prisutan i ovaj globalni problem koji se odvija u svetu sa presretanjem… Mislim da je ovo štetno po državne interese Republike Kosovo," izjavio je Konjufca, takođe za Kosovapress.

On je, međutim, dodao i da opozicija neće dopustiti da se dogodi da srpski operator dobije tender:

"Mi imamo svoje načine da se parlamentarna opozicija založi da se to ne desi…"

Šefica poslaničke grupe Inicijative za Kosovo, Valjdete Bajrami, smatra da sporazum o, kako ga ona naziva, mobilnoj telefoniji, pokazuje uticaj "beogradskih struktura" na Kosovu. 

"S obzirom na sve postignute sporazume u Briselu, a jedan od njih je ovaj u vezi sa mobilnom telefonijom – jasno pokazuje još jednom obim i uticaj beogradskih struktura u našoj zemlji…", rekla je ona za Kosovapress, dodajući da je na "štetu države i svaki sporazum koji ne dobije saglasnost građana", ali i da će uskoro objaviti korake koje će preduzeti njena stranka. 

Telenor je jedini operator mobilne mreže iz Srbije koji se prijavio na tender kosovskog Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije, za trećeg operatora mobilne telefonije na Kosovu. Tender, međunarodnog tipa, otvoren je 12. marta, a pored Telenora za trećeg operatora su se prijavili i mobilni operator sa Kosova iz Slovenije – IPKO i kosovska pošta – PTK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.