Srpski ministar pravde: Na Kosovu i Metohiji defakto ne postoji naš suverenitet u pravosuđu

''U situaciji u kojoj su nama vezane ruke kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u situaciji kada defakto naš suverenitet u pravosuđu ne postoji na tom delu naše teritorije, ja vas pitam šta to možemo da uradimo? Mi možemo da pomognemo njegovoj odbrani. Mi ćemo to činiti koliko god to odbrana bude zahtevala i gde god je to moguće da učinimo," ovako je danas komentarisao srpski ministar pravde Nikola Selaković odluku da se nekadašnjem lideru Srba Oliveru Ivanoviću produži pritvor za još dva meseca usled čega je Ivanović sinoć i započeo štrajk glađu. Prema Ustavu Republike Srbije, Kosovo i Metohija je sastavni deo srpske države, a sudska vlast je jedinstvena na teritoriji Republike.

''Na žalost, malo toga je moguće i moramo da budemo svesni šta možemo da uradimo. Ministarstvo je u stalnoj komunikaciji sa Kancelarijom za KiM kada je reč o flagrantnom kršenju ljudskih prava Olivera Ivanovića, koji je u pritvoru toliko dugo samo zato što je ugledan Srbin sa Severa Kosova'', rekao je Selaković, koji je naglasio da je "skandalozno" to što je Ivanović još uvek u pritvoru, da su iskazi većine svedoka išli u prilog Ivanoviću, ali da bi za kosovske Albance sada, kako je rekao – "bilo nezgodno da ga puste i da priznaju grešku". 

Oliver Ivanović započeo je sinoć novi štrajk glađu nakon novog produženja pritvora za naredna dva meseca, zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, a u štrajku su ga podržali porodica, prijatelji i članovi stranke. Osim Selakovića, danas je reagovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ali i srpski premijer Aleksandar Vučič, koji je naglasio da dalje zadržavanje Ivanovića u pritvoru "više nema nikakvog smisla", jer se Ivanoviću krše osnovna ljudska prava, a srpski narod na Kosovu i Metohiji "dalje ponižava".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.