Rakić sa barikada: Tražimo da se puste uhapšeni i da Kurti povuče jedinice sa Severa

U trećem danu barikada, kod krsta u mestu Rudare javnosti se upravo obratio predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

U svom prvom obraćanju ispred kriznog štaba potvrdio je da je noć protekla mirno, i to, kako je kazao pre svega zahvaljujući:

„Hrabrom narodu koji je istrajao da opstane na ovim prostorima, da sačuva svoje domove i da sačuva mir“.

Ponovio je da je upravo to, odnosno mir, ono što Srbi jedino i žele.

„Dakle, mi želimo samo jedno. Želimo mir. Ne želimo ništa tuđe, želimo samo da sačuvamo svoje i svoje porodice“, poručio je.

Kaže da barikade nisu akcije srpskog naroda, već, kako je rekao, „reakcije na jednostrane poteze Prištine“.

Shodno tome, poručuje da je ono što Srbi traže – puštanje uhapšenih i povlačenje jedinica koje su stacionirane na Severu.

„Tražimo da se puste na slobodu neosnovano uhapšeni naši građani i da Aljbin Kurti povuče sve jedinice koje je poslao na Sever. Dakle da prestane sa maltretiranjem naše dece i da prestane lov na Srbe“, naglasio je Rakić.

Istovremeno, poručuje da traže razum za sve strane, a pre svega za Prištinu.Barikade na najmanje pet mesta na Severu Kosova ušle su u treći dan. Organizovano Srbi na njima protestuju, a postavljene su nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije. Blokiranje puta od strane demonstranata potom je bio povod da se u subotu zatvore i prelazi. Istovremeno, u osnovnim i srednjim školama u K.Mitrovici danas neće biti nastave. Izuzev nekoliko detonacija koje su se sinoć mogle čuti, noć je protekla mirno.

Prethodni dan zabeležili su pozivi Evropske unije, ali i Velike Britanije i SAD da se barikade uklone i hitno deeskalira situacija, a iste zahteve danas je ponovio šef evropske diplomatije, Žozep Borelj, uz naglasak da „zna da su obe strane spremne za deeskalaciju“.

Juče su održane i sednice Saveta bezbednosti u Beogradu i Prištini.

Sa jedne strane, Kurti i Svećlja sa nje poručuju da oni imaju snagu da barikade uklone, a da je KFOR zatražio više vremena da međunarodne snage brzo završe posao.

Sa druge – Beogradu KFOR garantuje da njihove misije neće dozvoliti kosovskim specijalcima sa juga da uđu na Sever.

Da treba da se poštuje KFOR i da Srbi treba da veruju toj misiji, kao bezbednosnoj snagi UN koja garantuje bezbednost na Kosovu, poručio je sinoć srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

U sličnom tonu potom se oglasio i Goran Rakić, uz molbu građanima da poštuju EULEX i KFOR i da im, ukoliko je to potrebno – pomognu.

EULEX je prethodno saopštio da su u subotu uveče njihove izviđačke patrole napadnute šok bombom, što je takođe izazvalo burne reakcije međunarodnih zvaničnika.

Rakić je ujedno saopštio sinoć da je formiran Krizni štab koji će, kako je kazao, redovno izveštavati medije o situaciji na terenu.

Za to vreme, u Rudaru i dalje u velikom broju okupljeni protestuju na barikadama, a u severnom delu Mitrovice u multietničkim sredinama i dalje se nalaze policijske patrole. U pojedinim delovima grada primetne su i jedinice KFOR-a.

Ujedno, kasno sinoć ali i noćas se moglo čuti i nekoliko detonacija, o kojima policija, međutim, nije imala informacije.

Među ljudima vlada zabrinutost i neizvesnost o daljem razvoju događaja, što je dodatno pojačala i sinoćno naprasno obaveštenje da je nastava u osnovnim i srednjim školama za danas obustavljena.

Situacija je, kao i uvek, mirna ali napeta.

Sve informacije o barikadama čitajte u:

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.