Srpski lekar u Njujorku: Fascinantno je koliko je ovaj virus zarazan

Veliki je broj korona pacijenata o kojima se nije toliko govorilo u medijima, a to su oni koji su se oporavljali po nekoliko nedelja i njih je više nego umrlih, među njima je i dosta mladih koji su bili bez prethodnih bolesti, rekao je u intervjuu za N1 doktor Momčilo Đurđević koji je na specijalizaciji interne medicine u Njujorku. Govoreći o obolelim zdravstvenim radnicima, rekao je da veruje da je i sam bio asimptomatski prenosilac.

Njujork je postao jedno od najvećih svetskih žarišta koronavirusa. Kako je raditi sa obolelima od Covid – 19, ali i kako, tokom pandemije izgleda život u Njujorku, za N1 govorio je doktor Momčilo Đurđević. Bolnica u kojoj radi doktor Đurđevic je prva Covid bolnica u Njujorku.

On je rekao da su kapaciteti bolnica morali velikom brizinom da se uvećavaju, a svaka bolnica je kaskala za epidemijom i svi su se trudili da uhvate korak.

„Imali smo velik broj ljudi koji su morali da završe na respiratorima, imali smo veliku smrtnost kritično obolelih pacijenata, a i veliki broj teško obolelih koji su se oporavljali po nekoliko nedelja, a to je jedan broj pacijanata o kojem se nije toliko govorilo u medijima, a njih je više nego umrlih. Imali smo dosta mladih koji su bili bez prethodnih bolesti, a morali su da budu na kiseoniku i na merama da prebole ovu bolest“, istakao je.

Zalihe zaštitne opreme su bile limitirane i u početku je, kako je naveo, bilo nestašice u svim bolnicama.

U bolnici u kojoj on radi bilo je 20 do 30 odsto zaraženih zdravstvenih radnika, kaže Đurđević i dodaje da veruje da je i sam bio asimptomatski prenosilac ili zaražen, ali će se to tek pokazati testiranjem.

„Čak i sa savršenom zaštitnom opremom i savršenom tehnikom stavljanja i skidanja opreme, fascinantno je koliko je zarazan ovaj virus i kako se lako prenosi. Ni veliki eksperti infektivne bolesti se nisu do sad susreli sa ovako nečim“, naveo je.

On je objasnio da trenutno nije testiran jer u početku epidemije nije bilo dovoljno testova, pa su oni bili rezervisani za ljude sa simptomima.

„Sad izlazi više testova, ali oni su novi i ima dosta lažno negativnih, treba malo vremena da prođe da se oni usavrše da bi davali tačne rezultate. Ja nisam imao nikakve simptome, ali to ne znači da nisam imao koronu“, kazao je.

Govoreći o ponašanju Njujorčana tokom epidemije, on je rekao da taj grad nema striktne mere zabrane kretanja – već samo apel koji su građani poslušali.

Velika disciplina Njujorčana

„Guverner je stekao veliku popularnost tokom ove krize, i narod je poslušao, zadivljen sam disciplinom Njujorčana. Nekoliko nedelja zaredom ulice su bile totalno prazne, pa se prvi talas virusa brže završio“, kazao je.

Sve bolnice su morale da povećaju kapacitete za smeštanje preminulih, pa su kupovale kamione hladnjače koji su korišćeni kao mrtvačnice. Đurđević kaže da su to bile potresne slike, ali da su Njujorčani dobro reagovali.

„Već su iskusili krizu i ranije, i shvatili su da je istorijski momenat i da te mere moraju da se uvedu. Vreme tek treba da prođe i da se nosimo sa tim teretom mentalnog zdravlja kojem je bilo izloženo stanovništvo“, dodaje.

Popuštanje mera je sad postalo veliko pitanje, jer je Njujork veliki grad i veoma je teško reći, kako navodi, koje je to pravo vreme za olakšavanje mera, kako ga otvoriti i sa kojim merama.

„Biće to veliki i težak zadatak za gradonačelnika i guvernera“, dodao je.

„Koja je verovatnoća da se tigar zarazi i počne da kašlje…“

Kako je rekao, vest o tigru zaraženom koronavirusom u zoološkom vrtu u Njujorku bila je fascinanta.

„Koja je verovatnoća da tigar u zoološkom vrtu može imati toliko bliski odnos sa zaraženim čovekom da se zarazi virusom i razvije siptome i počne da kašlje, pa da kažu – ajmo da testiramo tigra! To je bilo toliko fascinantno da nisam mogao da verujem. To je isto dokaz koliko se taj virus lako širi čak i sa čoveka na životinje“, istakao je.

Đurđević je rekao da se bolnice spremaju za drugi talas epidemije, sve moraju imati zalihe i spremnost da odgovore brzo na drugi talas – ako do njega dođe. „Sada deluje kao da je talas korona pacijenata pao i da u bolnice konačno počinju da stižu uobičajeni pacijenti, čije lečenje je lakše jer su terapije poznate“, dodao je.

Govoreći o politici, on je rekao da je ovo izborna godina u SAD i da je kriza stvorila arenu gde su se akteri borili za političke poene. „Bilo je diskreditovanje političkih kandidata, bilo je zanimljivo za gledanje, iako nije imalo previše veze sa onim što se dešavalo na terenu“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.