Srpski i kosovski privrednici po prvi put zajedno u Gračanici na Dan pobede

Srpski ministar privrede Željko Sertić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež sa privrednicima borave danas u poseti Gračanici, gde se održava prvi poslovni susret kosovskih i srpskih privrednika, a u organizaciji privrednik komoraKosova i Srbije, tzv. B2B susret. Najavljeno je učešće oko 70 kompanija. Sertić i Čadež prisustvuju i jutarnjoj liturgiji u manastoru Gračanica, a sastaće se i sa gradonačelnikom ove opštine Vladetom Kostićem.

Privredne komore Srbije saopštila je da su učešće na skupu najavili predstavnici MK Group, Victoria Group, Asseco See, Imlek, Bambi, Knjaz Miloš, Zlatiborac, Rudnap Group, GP Napred, Hemofarm, Energorpojekt Hidroinženjering i Energoprojekt Energodata, Trayal korporacija, Tigar, Farmalogist, Rauch Serbia, Ekstra – Pet, Simpo, Yumis, Sirogojno company, IM Matijević, MPPD Braća Ružić, Megal, Saba Belča, Malina Impex, Bici-Comerce. U razgovorima će učestvovati i privrednici iz kompanija Elkos, Albakos, Devolli Corporation, Viva Fresh, Galanteria, Exclusive – Maxi, Kosmonte Foods, Mabco Constructions i drugih firmi iz svih privrednih grana.
 
„Događaj, koji se simbolično organizuje na Dan Evrope, prilika je da privrednici uspostave direktne kontakte, razgovaraju o unapređenju poslovne saradnje i jačanju ekonomskih veza u ovom delu regiona i iznesu predloge za dalje unapređenje privrednog ambijenta i rešavanje problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju. Utoliko pre što poslovno povezivanje vodi ukupnoj normalizaciji i jačanju regionalne saradnje i što, kako iskustvo pokazuje, privrednici mnogo lakše i brže uklanjaju barijere od političara. Organizatori skupa ovaj događaj upriličili su svesni da nijedan proces, uključujući i evropske integracije, neće imati pravi smisao ako svi zajedno i svako pojedinačno u ovom regionu ekonomski ne ojača, ne razvija se, ne postane konkurentniji i ne privuče više investicija,“ naglašava Privredna komora Srbije.
 
Kako je planirano, učesnicima skupa u plenarnom delu obratiće se Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova. Uvodna izlaganja imaće i privrednici Gazmend Abraši iz kompanije „Exclusive Group“ i Miodrag Kostić iz kompanije „MK Group“.
 
Nakon plenarnog dela, uoči B2B razgovora, agendom skupa predviđeno je potpisivanje Aneksa Memoranduma o razumevanju kojim će biti definisana razmena predstavnika Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova.
 
Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore, naglasila je PKS.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.