Vulin u Zvečanu: Vučić nikada neće priznati Kosovo; Jablanović: Uzećemo Prištini i dušu ako treba da bi našem narodu bilo lepše

Vlada Srbije koju vodi Premijer Aleksandar Vučić nikada neće priznati Kosovo. Nijedna odluka o Srbima na KiM-u ne sme da se donese bez njih. Zajednica srpskih opština je najvažniji deo Briselskog sporazuma. Vlada Srbije je naša vrhovna komandna instanca, a Pokret socijalista ima dužnost da njen strateški partner – Srpska napredna stranka, ubedljivo pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima. Srpska lista, prema koalicionom sporazumu, nema obavezu da glasa za novog kosovskog predsednika, što ne znači da neće da pregovora o tome. Mi nismo izdajnici, mi smo heroji i uzećemo Prištini, ako treba, i dušu da bi našem narodu bilo lepše – ključne su poruke ministra za socijalna i boračka pitanja, Aleksandra Vulina i nekadašnjeg predsednika Srpske liste i sadašnjeg državnog sekretara u ministarstvu kojim rukovodi Vulin – Aleksandra Jablanovića, na današnjoj prvoj izbornoj konferenciji Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Kosova i Metohije, u Zvečanu. Konferencija je održana u punoj bioskopskoj sali u ovom mestu, a u prisustvu srpskih poslanika u kosovskoj vladi. Među učesnicima konferencije bili su i načelnik kosovsko-mitrovičkog okruga Vaso Jelić. Aleksandar Jablanović je, takođe, danas izabran za predsednika pokrajinskog odbora Pokreta socijalista AP KiM. 

“Druge mogu da molim, a vama, članovima Pokreta socijalista mogu i da naredim. Od mene imate naređenje da budete stub zajednice, da budete centar okupljanja. Od mene imate naređenje da budete deo srpske sloge i ničega drugog," rekao je Vulin dodajući:

"I da znate, vlada koju vodi Aleksandar Vučić i vlada u kojoj sam ja ministar, nikada neće priznati Kosovo i Metohiju i nikad neće prestati da pomaže život Srba na KiM-u, nikada!“

Srpski premijer nije dozvolio ni da se razmišlja o priznavanju Kosova

On je istakao i da Premijer Srbije nikada nije, kako je rekao, ni dozvolio da se „misli na temu“ priznavanja Kosova.

„Bezbrojne prilike smo imali za to, beskrajno puta su nam nudili najvažniji ljudi sveta ličnu promociju, moć, uticaj, silu, večnu vlast za tako malu stvar – samo priznajte KiM. Za tako malu stvar, malu – najveću na svetu. Nikada predsednik Aleksandar Vučić nije dozvolio da se misli na tu temu i dok je on predsednik vlade i ja ministar u toj vladi, nikada se neće misliti na tu temu. Nikada, baš nikada,“ rekao je Vulin na izbornoj konferenciji Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista.

ZSO jaka koliko budu jaki Srbi

Milačić o Vulinu: Do sada nismo imali čoveka tako predanog radu na KiM-u

Tokom današnje konferencije, kratak govor održao je i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Srećko Milačić. 

On je, govoreći o Aleksandru Vulinu, rekao da je njegov lični stav "da do sada nismo imali čoveka tako predanog radu i problemima na KiM-u."

Vulin i da ništa ne kaže na licu mu vidimo ljubav prema KiM-u

"Čini mi se i kada ništa ne bi govorio, na njegovom licu bi mogli da vidimo ljubav koju oseća prema KiM-u, ali i brigu i koliko pati zbog naše nesloge koju je on, kao inteligentan čovek primećivao. Međutim, on je uvek nalazio načina da nam ukaže na tu našu slabost," dodao je Milačić.

Vulin ima prave odgovore na mnoga teška pitanja – on je precizan i jasan

On je istakao i da je Vulin "nalazio prave odgovore na mnoga teška pitanja i na nedoumice sa kojima se suočavamo."

"Precizan, jasan u svojim porukama narodu, sticao je poverenje i naklonost čak i onih koji su skloni da mere svaku reč govornika," dodao je on. 

Vulinov moralni integritet i intuicija drži loše na odstojanju – uvek bih podigao ruku za njega

"Vulin svojim moralnim integritetom i intuicijom ume da razazna dobro od lošeg i loše drži na odstojanju. Bez tog dara nema dobrog političara. Zato bih ja uvek podigao ruku za njega," zaključio je Milačić.

Sa druge strane, govoreći o ZSO, istakao je da će ona biti jaka onoliko koliko je to budu učinili „Srbi koji budu u njoj“.

 „ZSO je najvažnija u Briselskom sporazumu – da nas okupi, da nas ujedini, da nas usmeri, da progovori jednim glasom. Ali ZSO će biti važna i moćna onoliko koliko je važnom i moćnom budu učinili Srbi koji budu u njoj. Onoliko važnom i moćnom koliko je od sebe učine važnom i moćnom Srbi koji će je formirati i voditi,“ istakao je Vulin.

Nijedna odluka o kosovskim Srbima nije doneta bez njih

Nekadašnji direktor Kancelarije za KiM  je istakao i da nijedna odluka o Srbima na KiM-u nije doneta bez njih.

„Nikada o vama bez vas. Nikada nijedna odluka ne može i ne sme da se donese bez vas, nikada nijedan odluka o Srbima na KiM-u nije doneta u vladi Republike Srbije, bez da nismo pitali vas. Vi ste ti o čijem životu morate da kažete svoju reč,“ dodao je on.

Vučić na Kosovo 2013. poslao jednog od najhrabrijih saradnika u nemoguću misiju – da ujedini i disciplinuje Srbe 

A danas proglašeni predsednik pokrajinskog odbora Socijalista, Aleksandar Jablanović je na početku svog govora istakao da je veliki saveznik Srbima na KiM-u „Vlada republike Srbije premijera Aleksandra Vučića, koji tu vladu vodi kroz reforme koje su teške i bolne,“ ali „koje su jedini put,“ te da je Premijer 2013. godine na KiM poslao „jednog svog najhrabrijeg saradnika“ – Aleksandra Vulina sa, "u tom trenutku nemogućom misijom – da nas okupi, objedini, disciplinuje i da nas sve u jednoj koloni povede ka boljoj i organizovanijoj, sigurnijoj i izvesnijoj budućnost."

Jablanović: Srpska prema koalicionom sporazumu nema obavezu glasanja za novog kosovskog predsednika; kradu crep sa povratničke kuće, đake legitimišu – "deca se ne legitimišu ni u Palestini"

"Naš koalicini sporazum ne predviđa obavezu Srpske liste da glasa po tom pitanju, što ne znači da neće pregovora i razgovora na tu temu i biti. Ako hoće glasove nas Srba, za bilo koga na toj funkciji, moraju da znaju jedno – to će skupo da ih košta. Velike ustupke za naš narod moraju da naprave. Ne možemo da idemo sa njima dalje, a da gledamo kako nam u Metohiji i crep sa povratničke kuće kradu. Kako đačke autobuse zaustavljaju i legitimišu. Deca se ne legitimišu ni u Palestini."

Još uvek beremo plodove sa drveta koje je posadio naš drug predsednik Aleksandar Vulin

„Plodove ovog srpskog jedinstva, kakvo god da je danas, još uvek beremo sa drveta koje je u ime vlade Republike Srbije i Premijera posadio na KiM-u naš drug predsednik Aleksandar Vulin,“ zaključio je Jablanović.

Izašli smo na kosovske lokalne izbore, da nismo – 'nikome majka ne bi zakukala'; da nismo izašli na kosovske izbore, ne bi bilo asfaltiranih ulica, puteva, obnovljenih fasada zgrada, sazidanih kuća​

On se osvrnuo i na 2013. i tadašnje kosovske lokalne izbore, dodajući da zahvaljujući njima "naše sredine postaju modernije i lepše".

"Mi smo 2013. godine izašli na kosovske lokalne izbore i da nismo izašli nikome majka ne bi zakukala, te dve i po godine bi prošle, ne bi bilo asfaltiranih ulica, puteva, obnovljenih fasada zgrada, sazidanih kuća – ni u Zvečanu, ni u Kosovskoj Mitrovici, ni u Zubinom Potoku, ni u Leposaviću. Bilo je teško prelomiti tada i izaći na te izbore, ali rezultati su u našim rukama, oni su danas vidljivi i mi njihove plodove možemo svakog dana nesmetano da gledamo u našim sredinama koje postaju modernije i lepše."

Jablanović: Vlada Srbije "vrhovna komandna instanca"

"Bez vlade Republike Srbije, bez njenih resursa, instrukcija i stavova, ni u jedan aranžman Srbi na KiM-u od 2013. nisu, niti će ulaziti. Vlada Republike Srbije je za nas vrhovna komandna instanca. Naša partija će doprineti da se glas Republike Srbije i stavovi čuju kroz celo političko društvo."

Mi nismo izdajnici, mi smo heroji; uzećemo Prištini, ako treba, i dušu da bi našem narodu bilo lepše

On je podsetio i na to da je Pokret socijalista učestvovao i na kosovskim parlamentarnim izborima, te da su tadašnju politiku vlade mnogi nazivali izdajničkom.

„Sutra, za godinu ili dve, kada bude novih kosmetskih lokalnih izbora, ja vam obećavam – videćete, biće na njima učesnika i onih koji su 2013. pljuvali po nama i po politici vlade, kako su je tada nazivali – izdajničkom i sramnom. A to što smo naše ulice asfaltirali, fasade popravili, kuće sagradili, nas ne čini izdajnicima, nas čini herojima. I mi ćemo za naš narod, raditi sve što treba. Uzećemo Prištini, ako treba, i dušu da bi našem narodu bilo lepše,“ rekao je on.  

A govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima Republike Srbije,  Jablanović je istakao da Pokret Socijalista „ima dužnost“ da, kako je rekao, njihov „strateški partner SNS odnese ubedljivu pobedu", jer "ta politika zagovara razgovor i nalaženje zajedničkog jezika sa Albancima".

Među onima koji su, takođe, govorili na današnjem okupljanju Socijalista bio je i predsednik Srpske liste, Slavko Simić, a tokom konferencije je prikazan i kratak film o periodu kada je Aleksandar Vulin bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.