Srpska u petak odlučuje da li će glasati za Tačija ili ne

Srpska lista još uvek nije donela odluku da li će njeni poslanici sutra glasati za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. Konsultacije još uvek traju, a predstavnici Srba doneće odluku u interesu srpske zajednice na KiM-u, rekao je danas u Goraždevcu predsednik Srpske liste, Slavko Simić. On dodaje da su Srpsku kontaktirali i predstavnici kosovske opozicije, ali da do sastanka predstavnika Srba i opozicije nije došlo zbog njihovog odnosa prema Briselskom sporazumu, to jest, Zajednici srpskih opština. Simić je potvrdio da Srpska ima određene zahteve kada je u pitanju glasanje za Tačija, ne preciziravši o kakvim se zahtevima radi. Sednica kosovske skupštine na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju za novog kosovskog predsednika počeće sutra u 11 časova. 

"Još uvek traju konsultacije unutar Srpske liste, traju konsultacije sa našim koalicionim partnerima. I mi ćemo već sutra ujutru imati konačnu odluku o kojoj će javnosti biti obaveštena," rekao je Simić novinarima.

"Donećemo pravu odluku, odluku koja je u interesu srpske zajednice na KiM-u," dodao je on.

Simić je objasnio da su i predstavnici kosovske opozicije kontaktirali Srpsku, kako bi se sastali sa njenim predstavnicima, ali do tog sastanka nije došlo, jer, kako Simić navodi, predstavnici Srba nisu želeli da se sastanu sa predstavnicima opozicije "dok ne promene svoje stavove kada je u pitanju Briselski sporazum, odnosno ZSO."

Srpska jedinstvena

Odgovarajući na pitanja novinara, Simić je dodao da je Srpska lista "apsolutno jedinstvena" i da "nema nikakvih frakcija, kao što pojedini mediji to pokušavaju da predstave," te da Srpska svaku odluku donosi jedinstveno, uz konsultacije sa Beogradom i koalicionim partnerima. 

On je objasnio i da Srpska nije želela da kandiduje svog predstavnika za mesto kosovskog predsednika usled političke krize.

"U svim ovim okolnostima i situaciji koja vlada na Kosovu i Metohiji, gde imamo institucionalno nasilje i nasilje na ulicama, gde opozicija pokušava da na razne načine opstruiše i Briselski sporazum i institucije – u tim uslovima jednostavno nismo želeli da kandidujemo jednog od predstavnika iz srpske zajednice da bude protivkandidat Hašimu Tačiju. Ali, na narednim nekim izborima sigurno ćemo razviti tu ideju da jedno od predsedničkih mesta zauzme Srbin," istakao je Simić.

Na pitanje koji su to uslovi za koalicione partnere Srpske, Simić je rekao da ih Srpska ima, te da su to zahtevi koji se tiču problema srpske zajednice, koji su se, kako je rekao, u proteklim godinama nagomilali, ne preciziravši o kakvim se zahtevima radi.

Simić je danas sa srpskim ministrima u kosovskoj vladi – Ljubomirom Marićem, Daliborom Jevtićem, zamenikom kosovskog premijera, Branimirom Stojanovićem, te direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, u Goraždevcu prisustvovao polaganju venaca na novopostavljeni spomenik stradalim meštanima Goraždevca tokom 1999. i 2003., koji je u napadu na ovo mesto, početkom decembra – uništen. On je zajedno sa predstavnicima Srba, takođe, prisustvovao sastanku sa Direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.