Đurić: Ne želimo da bilo čija deca budu žrtve kao deca Goraždevca

"Obnavljajući spomenik ubijenima u Goraždevcu, ne negujemo samo sećanje na one koje su stradali i koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, ili zato što su branili svoju otadžbinu, već obnavljamo i sami sebe. Država Srbija i Vlada Republike Srbije jesu uz svoj narod ovde na KiM-u i negujući sećanja, našu tradiciju, vrednosti i naš identitet, mi ovde udaramo temelje naše budućnosti i našeg opstanka," poručio je danas u Goraždevcu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On je u ovom metohijskom mestu položio venac na novopostavljeni spomenik meštanima Goraždevca koji su stradali tokom 1999. i 2003, a koji je uništen tokom napada 7. decembra prošle godine, te obnovljen sredstvima Kancelarije. Spomenik je osveštao iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. "Brinući o svojim pokojnima ostajemo rešeni i čvrsti u našoj nameri da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima ovde," poručio je on. 

"Obnavljamo sami sebe, negujući sećanja na one koji su dali život za svoj rod i samo zato što su bili pripadnici srpskog roda. Mislim da je veoma važno da, negujući sećanje, pošaljemo poruku da ne želimo da bilo čija deca, bilo kada budu žrtve, kao što su to bila naša deca ovde u Goraždevcu i da spomenik bude u spomen i sećanje svima nama na naše najmilije, a ujedno i da nas sve ono što se ovde desilo opominje kako treba i sa kojom odgovornošću da se odnosimo u budućnosti, upravo sa ciljem da se ovakve stvari na našem Kosovu i Metohiji nikada ne ponavljaju," dodao je dalje Đurić. 

Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da "obnavljajući ovaj spomenik – mi obnavljamo sami sebe duhovno" i da bez sećanja na to "ko smo i šta smo, šta smo doživeli i kroz šta smo prošli ne možemo imati ni valjane budućnosti", ali i da spomenici nikada nisu samo spomenici, već su i "temelji naše obnove."

"Tako gledamo i na ovaj spomenik i sa ljubavlju, pijetetom i poštovanjem se sećamo svih onih koji su u tragičnim okolnostima izgubili žrtve, moleći se na ovom mestu, u ovoj Metohiji – da nikada više iz takvih razloga ljudske glave ne padnu," zaključio je Đurić. 

A iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, poručio je da "brinući o svojim pokojnima, ostajemo rešeni i čvrsti u našoj nameri da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima ovde," ali i da je spomenik u Goraždevcu "žrtva stradanja", jer je "zločinačkom rukom polomljen i oskrnavljen". 

"Međutim, mi ga opet podižemo i postavljamo ga ovde, pre svega kao znak sećanja na one koji su se upokojili, da ih pominjemo u našim molitvama," rekao je on, dodajući da je mnogo važno da spomen na one koji su postradali za vreme i posle rata – nikada ne nestane.

"Zbog toga što su oni pre svega nevino postradali," dodao je Janjić, navodeći: "Jedni braneći svoju zemlju, a dvoje dece kao najnevinije žrtve koje su želele da imaju normalnu budućnost koja im je uzeta od strane onih, čija imena nikad nisu ni objavljena, jer nikada nije ni istraženo ko ih je ubio i počinio taj zločin."

"Zato mi svojim životom, svojom slogom, svojom verom u Boga treba da budemo čvrsti i jedinstveni da upravo ovde ostanemo, da ne pokažemo kukavičluk i malodušnost, već s nadom u Gospoda i sve dobre ljude koji žele da pomognu da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima," rekao je iguman Visokih Dečana, zahvalivši se istovremeno Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, svim njegovima saradnicima i predstavnicima Srba u kosovskoj vladi za obnavljanje spomenika. 

Venac je na novi spomenik danas u Goraždevcu, pored Đurića, položio i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović. A osveštavanju spomenika prisustvovali su i ministar za administraciju lokalne samouprave Ljubomir Marić, ministar za povratak, Dalibor Jevtić, predsednik liste "Srpska", Slavko Simić, sa kojima je Đurić nakon polaganja venaca održao i sastanak u Goraždevcu. 
 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.