Srpska ne ide sutra u Prištinu: Ne zanimaju nas funkcije već bolji život Srba

Srpska lista neće ići na konsultacije o datumu održavanja konstitutivne sednice kosovske skupštine, saopštio je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić. Ova vest je suprotna informaciji koju su u petak objavili pojedini lokalni i beogradski mediji da će se Srpska lista "odazvati u ponedeljak pozivu Hašima Tačija, predsednika privremenih institucija u Prištini, i doći na razgovor o formiranju nove vlasti". Saopštenje koje je Srpska lista poslala medijima ni danas nije stiglo KoSSevu, i to nakon, što je, po prvi put od njenog osnivanja – imenovan šef kancelarije ove stranke upravo za saradnju sa medijima i civilnim društvom, ali i nakon što je KoSSevu stiglo jučerašnje saopštenje Srpske liste o tome da će, novoizabrani šef Srpske liste Goran Rakić sa svojim saradnicima danas prisustvovati parastosu u Starom Grackom, koji je pratio i KoSSev. Do objavljivanja ove vesti šef Kancelarije Srpske liste za saradnju sa medijima i civilnim društvom – Igor Simić nam se nije javljao na više uzastopnih poziva sa više brojeva, a nije stigao ni odgovor na imejl koji smo prethodno uputili sa pitanjem o tome zašto saopštenje nije poslato, te pozivom da to i učini.

U nastavku objavljujemo izvorni tekst poruke koju je potpisao šef Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić:

"Kao predsednik Srpske liste zahvaljujem se na pozivu za konsultacije o datumu održavanja konstitutivne sednice Skupštine i mogu najaviti da Srpska lista neće ići na taj sastanak.

Šta je Rakićev prethodnik Slavko Simić naveo kao razlog za to što je Srpska lista isključila KoSSev sa liste medija sa kojima komuniciraju, podsetite se ovde:

Srpska KoSSevu: Vi se bavite lokalnim pitanjima, Izborna skupština prevazilazi taj nivo

UNS/DNKiM: Neprihvatljivo objašnjenje Srpske liste za nepozivanje Kosovo sever portala na događaj

NUNS poziva Srpsku listu da ne diskriminiše medije

Fairpress: KoSSev nije pozvan na skupštinu Srpske liste jer ona “prelazi njihov nivo”; Lazerević: Ovo je rigidan pokušaj cenzure i novi vid pritiska na srpske novinare

Urednica KoSSeva Srpskoj listi: Ispunite prioritetni cilj vašeg Proglasa – pravo na informisanje​

Poslanici Srpske liste će se odazvati pozivu za verifikaciju mandata u skladu sa zakonom, ali ne želimo da srpski poslanici i srpski narod bude između čekića i nakovnja.

Nakon što bude poznato ime mandatara obavićemo konsultacije sa Beogradom i doneti odluku o eventualnim koalicijama.

Spremni smo za razgovore jer dijalog nema alternativu, ali smo spremni i da ukrstimo politička koplja kako bi nastavili politiku mira koju je započeo predsednik Aleksandar Vučić. Nas ne zanimaju funkcije i broj ministarskih mesta, već bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji."

Ta da Srbi ne treba da budu između "čekića i nakovnja", rekao je upravo jutros i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić:

"Važno je da s njima razgovaramo (Albancima prim.red.) i da držimo čvrsto naš interes. Nek se oni svađaju i mire, mi treba samo da gledamo da se ne nađemo između čekića i nakovnja."

Srpska se tako pridružila Demokratskoj ligi Kosova i pokretu "Samoopredeljenje", koji su ranije obavestili javnost da se neće se odazvati pozivu kosovskog predsednika Hašima Tačija, a koji je ranije ove nedelje uputio parlamentarnim strankama na Kosovu, kako bi odredio datum konstitutivne sednice kosovske skupštine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.