Srpska napustila sednicu Skupštine

Predstavnici liste "Sprska" napustili su sednicu Skupštine Kosova, potvrdio je za B92 lider liste, Aleksandar Jablanović. Na sednici se bira nova Vlada Kosova.
 
Na sednicu Skupštine Kosova nismo otišli po funkcije, već po prava, rekao je Jablanović u izjavi za portal B92.
 
Lista Srpska ne može i neće ići ispod minimuma, i onoga što je obećala srpskom narodu na KiM-u, a danas u Skupštini Kosova nije bilo razumevanja za ono što tražimo, rekao je Jablanović.
 
Jablanović je dodao da u ovoj Skupštini Kosova neće sedeti predstavnici Srba koji će samo podržavati ono o čemu se priča. 
 
Srpska nije tu zbog funkcija – kao predstavnici Srba u prethodnom sazivu, već zbog interesa srpskog naroda na KiM-u, dodao je. 
 
Lista Srpska nije potpisala koalicioni sporazum sa partijom Albanaca, podvukao je. 
 
Zahtevi Srpske liste su oni koje stalno ističemo, rekao je Jablanović. Oni se tiču povratka Srba na Kosovo, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, vraćanje nezakonito oduzete imovine i poništavanje nelegalne privatizacije u srpskim sredinama. 
 
On je negirao da napuštanje sednice ima bilo kakve veze sa razmiricima koje su se danas javile unutar liste. Naime, poslanik Slobodan Petrović je danas izjavio da mu je ranije obećano da će biti predložen za zamenika predsednika Skupštine Kosova i da je srpske poslanike "izmanipulisao Jablanović". 
 
Podsetimo, za predsednika Skupštine Kosova danas je izabran Kadri Veselji, a među četiri potpredsednika je i Jasmina Živković sa liste "Srpska". 
 
Jablanović kaže da je Slobodanu Petroviću povređena sujeta, a da su na danas održanoj sednici poslaničkog kluba, poslanici glasali za Jasminu Živković. 
 
"Osmoro je glasalo za Jasminu Živković, a on samo za sebe. Valjda poslanici imaju pravo da odluče ko će da ih predstavlja," rekao je Jablanović. 
 
On je dodao da je u pitanju jedna manipulacija Petrovića, koji je očekivao da će zbog svega što je radio prethodnih godina, biti nagrađen još jednom funkcijom. 
 
Ipak, dodao je, lista je jedinstvena po pitanju zaštite interesa Srba. 
 
Isa Mustafa biće premijer Kosova, a Hašim Tači zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, predviđeno je koalicionim sporazumom koji je danas potpisan. 
 
Sednica Skupštine Kosova i dalje traje, a njoj ne prisustvuju jedino predstavnici Srpske. Danas bi trebalo da se predstave i imena novih kosovskih ministara. 
 
Jablanović je naveo da će se "Srpska" obratiti kasnije saopštenjem u vezi sa detaljima njihove današnje odluke. 
 
Odlazeći premijer Kosova, Hašim Tači, očekuje da će se poslanici Srpske liste večeras vratiti na sednicu Skupštine Kosova o izboru nove kosovske vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.