Srpska možda neće prisustvovati sednici

Predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da nije izvesno da li će poslanici Srpske prisustvovati sednici skupštine na kojoj će se birati predsednika Kosova.

Simić je agenciji Beta rekao da je sinoć “demonstrativno” napustio sednicu Predsedništva Skupštine Kosova koja je nakon prekida izazvanog aktiviranjem suzavca, nastavljena u drugoj skupštinskoj sali.

On je dodao da ne želi da “bilo ko manipuliše” poslanicima Srpske i celom srpskom zajednicom na Kosovu.

„Mi s našim koalicionim partnerima jesmo imali konsultacije u vezi održavanja vanredne sednice, ali nismo imali zvaničan stav. Nismo želeli da se ta sednica održi u petak, pre nego što definišemo neke naše zahteve koji treba da reše probleme srpske zajednice na Kosovu.” kazao je Simić.

Kako je naveo, reč je o zahtevima koji treba da reše probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju od 1999. godine do danas, a koji još uvek nisu realizovani.

„Pre nego što sam napustio sednicu Predsedništva, zamolio sam ih da se sednica ne zakazuje za petak, pre nego što se unutar koalicije ne dogovorimo o jednom validnom dokumentu koji će garantovati da se naši zahtevi u budućnosti i realizuju. Zato očekujem da naši koalicioni partneri pokažu zrelost i što pre sazovu sastanak na kome će biti definisani naši zahtevi kao i da se to potvrdi dokumentom koji ćemo zajedno i potpisati,” rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, ukoliko do toga ne dođe, neizvesno je ne samo da li će poslanici Srpske glasati za izbor predsednika Kosova već i da li će uopšte prisustvovati vanrednoj sednici Skupštine na čijem je dnevnom redu izbor novog predsednika.

Radio Kim/B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.