Gaće: Kasno je za lobiranje po pitanju Kosova

Glavna i odgovorna urednica Novog magazina, Nadežda Gaće, ocenila je da je angažovanje lobista uvek važna aktivnost, ali da izjava Ivice Dačića da oni treba da se angažuju kako bi zastupali interese Srbije u rešavanju kosovskog problema, stiže kasno i od „pogrešnog čoveka“.

„Meni je zanimljivo da Dačić govori o lobistima. Nemam ništa protiv lobiranja, Srbija je nekada imala lobiste, i to se mnogo plaćalo. Posle se govorilo da su troškovi angažovanja mnogo veći od efekata lobiranja,“ rekla je Nadežda Gaće u Novom danu.

Međutim, naglasila je da ne treba Dačić da govori o tome, jer on time degradira ljude koji rade u ministarstvu, a koji se bave diplomatijom i zastupaju interese Srbije u međunarodnim odnosima.

„Da se neko drugi zalaže za lobiste, ja bih rekla ok, ali ministar spoljnih poslova degradira ljude koji rade u tom ministarstvu,“ kaže Gaće.

Ona je pohvalila „veliku aktivnost“ ministra Dačića, ali joj nije jasno „zaoštravanje retorike na kosovskom pitanju“ u poslednje vreme.

„U početku sam mislila da je to Dačićevo jačanje unutar sopstvene stranke, ali on nastavlja dalje…Očigledno je da se ‘pakuju stvari’ da će kakvo-takvo rešenje za Kosova ipak biti stavljeno na sto, i to ne samo da će se dogovoriti taj pravno obavezujući sporazum,“ dodala je gošća N1.

Albanci od 80-tih godina imaju lobiste

Ona je podsetila da su Albanci već 80-tih godina prošlog veka imali svog lobistu za Kosovo.

„I svi Albanci koji su tada radili u Švajcarskoj, Nemačkoj, bili su obavezni da tri odsto od svoje plate daju za lobiranje, i tako su dolazili do novca. Da li je tako i danas, ja ne znam“ – kaže urednica Novog magazina.

Prema njenim rečima, angažovanje lobiste koji bi sada zastupao srpske interese je zakasnelo.

„Da ne bi ispalo da sam ja protiv lobiranja – ono jeste važno, ali nekako mislim da u ovoj završnoj fazi kosovskog dogovora gde je jasno da to vodi ka rešenju, svakako ne zamrznutom konfliktu, sada uskakati u neki drugi voz, nije logično,“ rekla je Gaće.

Govoreći o tome da li se Srbija sve više oslanja na Rusiju u rešavanju kosovskog problema, Nadežda Gaće kaže da je to više „spoljni efekat“.

„Stav redakcije Novog magazina, kad god pišemo o tim temama, je da niko nema ništa protiv ruskog naroda i ruske kulture, ali vraćanje sada na Rusiju, to je igranje na klackalici – ‘Ako ne dobijemo šta hoćemo od EU i međunarodne zajednice, mi ćemo se okrenuti Rusiji’…To je više spoljni efekat, nego što će se to zaista i dešavati,“ ocenila je Gaće.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.