Srpska lista južno od Ibra nastavlja kampanju, sever ne

Predstavnici liste "Srpska" južno od Ibra odlučili su danas da pozovu građane da izađu na kosovske parlamentarne izbore u nedelju, 8. juna, dok predstavnici iste liste sa Severa Kosova neće nastaviti kampanju.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović je izjavio je agenciji Beta da je odluka o nastavku predizborne kampanje bila teška i da je doneta nakon razgovora sa čelnicima Vlade Srbije, premijerom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Markom Đurićem.
 
Predstavnici Srpske sa Severa Kosova i čelnici četiri opštine iz tog dela pokrajine, odluku o izlasku na izbore nisu doneli zbog odluke Centralne izborne komisije Kosova o raspodeli mandata, rekao je za agenciju Beta, gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović.
 
"Pod ovim uslovima građane nećemo pozvati da u nedelju izađu na izbore, a nećemo pozivati ni na bojkot", rekao je Jablanović.
 
Prema rečima gradonačelnika Gračanice Stojanovića, odluka o nastavku kampanje, koja ima za cilj da podigne pažnju i pokrene ljude na glasanje, nije bila ni malo jednostavna.
 
"Morali smo da biramo između nepravedne odluke CIK i ogromne štete koju bi bojkot doneo", rekao je on.
 
Kako je Stojanović naveo, u razgovoru sa Vučićem i Đurićem. došlo se do zaključka da bi šteta u slučaju bojkota bila ogromna, jer bi se, između ostalog, moglo desiti da neki ljudi sa 1.000 osvojenih glasova odlučuju.
 
Stojanović je rekao da Srbi ne smeju da dozvole da umesto njih odlučuju "oni koji pristaju na formiranje vojske Kosova".
 
"Izbori su naša prilika da osvojimo 10 poslaničkih mesta i nastavimo borbu za pravilno tumačenje zakona, ali i za naš opstanak na Kosovu i Metohiji", rekao je Stojanović.
 
Stojanović je rekao da su se svi nadali da će pritisak "sa strane" pomoći da se otklone isplanirani potezi Prištine kojim bi se Srbi udaljili sa birališta, ali da se to nije desilo.
 
"Maksimalno smo se borili da se poštuje zakon. Činjenica je da u tome trenutno nisu uspeli i da bi bojkotom bitku potpuno i trajno izgubili. Ako osvojimo tih 10 mandata, borbu možemo da nastavimo", kazao je on.
 
Stojanović je dodao da razlike u stavovima Srba sa Severa i onih južno od Ibra, ne ukazuju na nejedinstvo već na različite okolnosti, za koje imaju razumevanje i jedni i drugi.
 
Dodao je i da se nada da će i predstavnici Srpske liste sa Severa zauzeti stav koji su i oni doneli.
 

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.