Rašić: Uskoro jeftinije osiguranje za vozila?

Osiguranje za vozila koja se sa srpskim tablicama kreću po Kosovu ili sa kosovskim po Srbiji, od 1. jula moglo bi da košta znatno manje, najavljuje zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.

"Problem izdvajanja prevelike sume novca za osiguranje na administrativnim prelazima između Kosova i centralne Srbije i dalje postoji, ali su tehnički timovi obeju strana u načelu postigli sporazum, izuzev pojedinih detalja, izjavio je zamenik ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kosova, Saša Rašić.

Od potpisivanja sporazuma o slobodi kretanja iz decembra 2011. godine vozači koji sa Kosova ulaze u centralnu Srbiju automobilima sa KS ili RKS tablicama plaćaju osiguranje u iznosu od 105 evra mesečno. Sa druge strane, kosovska osiguravajuća društva naplaćuju 60 evra po paru tablica sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

“Za putničko vozilo koje je osigurano, od prvog jula, cena će najverovatnije biti oko 55 evra na godišnjem nivou. Tarife za teretna i druga vozila biće svakako drugačije, zavisiće od kubikaže, modela i godišta”, rekao je Rašić.

On je istakao da će, na osnovu uredbe Vlade Kosova, vlasnici vozila iz opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Medveđa biti oslobođeni obaveze plaćanja osiguranja. Rašić navodi da ce biti izmena i u pogledu izdavanja probnih tablica.

“Za vozila registrovana na RKS uzimaće se probne tablice na administrativnim prelazima, dok vozači automobila sa KS registarskim oznakama neće imati tu obavezu”, izjavio je zamenik ministra.

Govoreći o proceduri izdavanja kosovskih vozačkih dozvola, Rašić je rekao da se radi na pronalaženju rešenja za one koje su izdate nakon novembra 2011.

“Problem postoji kada su u pitanju vozačke dozvole izdate u izmeštenim policijskim upravama nakon novembra 2011, ali se radi na tome da i licima sa tim dokumetima bude omogućeno izdavanje kosovskih dozvola, kazao je Rašić ističući da su uslovi za sve ostale isti.

“Potrebna je validna srpska dozvola, kosovska lična karta i 15 evra za taksu”.

Rašić je dodao da se traži način da vlasnici automobila sa severa Kosova preregistruju svoja vozila na kosovske tablice jer tu mogućnost nisu iskoristili pretprošle godine.

Na teritoriji Kosova južno od Ibra zabranjeno je kretanje automobilima sa registarskim oznakama kosovskih gradova (PR, KM, GL, UR, PE, PZ, ĐA) koje izdaje MUP Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.