Srednjovekovni tematski park uskoro u Gračanici

Festival Shield Gračanica
FOTO: KoSSev

Srednjovekovni tematski park u Gračanici uskoro će biti još jedna turistička atrakcija za sve one koji dolaze da posete ovo mesto, ali i za lokalno stanovništvo koje će imati priliku da boravi u srednjovekovnoj tvrđavi u kojoj će biti raznovrsnih zabavnih i edukativnih sadržaja, a sve u cilju promocije života u srednjem veku, piše RTK2.

„Početak izgradnje Srednjovekovnog tematskog parka u Gračanici planiran je do kraja ove godine, kada bi trebalo da bude gotov i kompletan sadržaj parka u 3D varijanti. Drveno utvrđenje sa kulom, srednjovekovnim muzejom, osmatračnicom, kao i prateći objekti sa mini pijacom, prodavnicom suvenira, srednjovekovnom krčmom i streličarskim terenom naći će se u okviru srednjovekovnog parka“, ističe direktor Turističke organizacije Gračanice, Boban Petrović.

„Krenuo sam to da pripremam duže vreme, onda su mi se priključili i drugi ljudi dobre volje i taj projekat je odobren pre nekih petnaestak dana. Pre par dana smo potpisali ugovor sa švajcarskom donatorskom agencijom koja će finasirati izgradnju kule i srednjovekovne krčme. Sve ostalo što ide finansiraću ja, kao budući privatni preduzetnik. S obzirom da će park biti kao ugostiteljski objekat i tematski zabavni park, osnovao sam firmu koja se zove Ordo drakonis, koja će se baviti radom u samom parku. Biće dobro za turiste kao dodatna turistička atrakcija, biće dobra stvar za posetu lokalnog stanovništva gde će moći da se zabave, biće dosta sadržaja za decu, imaćemo jedan mini muzej, manju prodavnicu suvenira i u toj kuli koja će biti sagrađena na tri spata, na trećem spratu će biti osmatračnica“, rekao je Boban Petrović, direktor Turističke organizacije Gračanice.

Predviđena površina parka je 670 kvadratnih metara, a ono što je najbitnije u celoj priči ističe Petrović, je da će njegova izgradnja uticati na povećanje broja turista u ovom mestu, kao i na otvaranje novih radnih mesta.

„Mislim da će to biti dodatni podstrek za povećanje broja turista i zabavu mladih. Biće tu mesta za nove radnike u srednjovekovnoj krčmi, prodavnici suvenira, u streličarskom dvorištu, tako da mi već imamo udruženje Red zmaja koji se već bavi tim srednjovekovnim veštinama i zanatima. Određeni zanati će takođe biti tamo prezentovani,a  biće mesta i za sertifikovane konobare I turističke vodiče. Sve ono što smo radili imaće smisao i svi oni koji su radili na tome da usavrše svoje znanje imaće priliku da se zaposle“, kaže Petrović.

Oko 100.000 stranih i domaćih turista na godišnjem nivou poseti Gračanicu, a svakako su najposećeniji manastir Gračanica i arheološko nalazište Ulpijana.

„Ovde sam došla sa grupom turista iz Holandije i veoma sam iznenađena svim onim što sam videla na Kosovu. Razlika je u modernim zgradama i starim zgradama poput manastira, ali sada sam nestrpljiva da vidim freske. Razlika između bučnog saobraćaja napolju i kada uđete u ovu zgradu na ovom mestu, tako je tiho i opuštajuće biti na svetom mestu’’, kaže Anete iz Holandije.

„Nikada ranije nisam bila u bivšoj Jugoslaviji, rekla sam da je ovo dobra prilika da upoznam zemlje, da ih vidim. Sviđa mi se na Kosovu, nije toliko turističko mesto, ali impresionirana sam onim što sam jutros videla, spomenicima, zgradama i pričom vodiča. Raduje me što sam ovde, iako je ovo kratka poseta. Ovde u manastiru mi se sviđa, impresionirana sam vašom prošlošću“, rekla je Manja iz Holandije.

U narednom periodu meštane opštine Gračanica očekuju različite aktivnosti, najavljuju iz ove organizacije.

„Što se tiče rada Turističke organizaciije Gračanica, zajedno sa Opštinom, Domom kulture i drugim organizacijama koje učestvuju u pripremi Dana Opštine Gračanica pripremamo veliki broj različitih aktivnosti. Od 19 do 21. septembra imaćemo tri koncerta, plus prateće grupe koje će biti za svaki veći turnir, srednjovekovni karavan za decu u Lapljem Selu“,  izjavio je Petrović.

Srednjovekovni park biće izgrađen u ulici Kosovke devojke, nedaleko od manastirske zvonare. Njegov završetak očekuje se juna sledeće godine, na otvaranju Šild festivala.

Povezani članci:

Četvrti Međunarodni viteški festival „Shield“ u Gračanici počinje sutra

U susret Vidovdanu: Usnule srednjovekovne veštine i zanati probuđeni u Gračanici

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.