Četvrti Međunarodni viteški festival „Shield“ u Gračanici počinje sutra

Šild festival
Foto: Turistička organizacija Gračanice

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata pod nazivom „Shield“ počinje sutra u Gračanici u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“. Svečano otvaranje festivala planirano je za 19:30 časova. Festival koji će ove godine proslaviti četvtrtu godinu postojanja osim takmičarskog dela, obeležiće i bogat zabavni i kulturno-umetnički program, kao i srednjovekovno venčanje u manastiru.

Očuvanje srednjovekovne kulture i tradicije, promocija srednjovekovnih veština i zanata, i podizanje svesti o značaju i očuvanju kulturnog nasleđa su osnovni principi na kojima ovaj festival počiva.

Prijavljene ekipe odmeriće snage na streličarskom turniru kao i u viteškim borbama, te takmičenju u bacanju koplja i sekire.

Osim takmičarskog dela festivala, program će obeležiti i bogat zabavni i kulturno-umetnički program.

Defile učesnika kroz Gračanicu, interaktivne radionice srednjovekovnih zanata, koncert srednjovekovne muzike kao i program za najmlađe, deo su ovog viteškog festivala. Ono što ovogodišnji festival čini posebnim je srednjovekovno venčanje koje će biti održano u manastiru Gračanica.

U okviru izložbenog prostora na mestu održavanja festivala, posetioci će imati priliku da prošetaju kroz srednjovekovni viteški kamp, kao i da probaju delove viteške opreme, slikaju se sa učesnicima i kupe lokalne suvenire.

U nedelju, poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade najboljim takmičarima, a tada će i ovaj festival biti zatvoren.

Na ovogodišnjem festivalu očekuje se više od sto učesnika iz Srbije, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Hrvatske koji će svojim prisustvom učiniti da se na par dana oživi duh srednjeg veka u Gračanici.

Festival organizuju Turistička organizacija Gračanice i udruženja za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata Red Zmaja iz Gračanice, Beli Orlovi iz Beograda i Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije.

Ovaj festival su podržali, Opština Gračanica, Mađarska ambasada u Prištini i Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a pomoć u organizaciji festivala pružaju i Dom kulture „Gračanica“ i Osnovna škola „Kralj Milutin“ iz Gračanice. Medijski pokrovitelj festivala je RTV Gračanica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.