Srbija šesta u Evropi po vakcinaciji, prestigli je Mađarska, Finska, Nemačka i Belgija

procenat-vakcinisanih-Evropa-768x461
FOTO: Nova.rs

Srbija je sredinom februara mogla da se pohvali da je druga u Evropi po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. Iako proces vakcinacije u Srbiji nije značajno usporio, druge zemlje su počele da pojačavaju tempo imunizacije. Tako je već krajem marta u Evropi Srbiju prestigla Mađarska, krajem aprila Finska, pre deset dana Nemačka, a pre dva dana i Belgija, pokazuju podaci sajta Our World in Data, prenosi Nova.rs.

Srbija je 14. februara bila druga država u Evropi, četvrta na svetu po procentu stanovnika koji su primili bar jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Najbolji rezultat imao je Izrael gde je tada 45,2 odsto stanovnika već bilo “zavrnulo rukav”. Na drugom mestu bila je Velika Britanija sa 22,5 odsto, a na trećem Bahrein sa 14,6.

Dok je u Srbiji 11,8 odsto građana bilo bar započelo vakcinaciju, u Sjedinjenim Američkim Državama taj broj je iznosio 11,45 odsto. Na šestom mestu nalazio se Čile sa 9,8 nakon kog su sa manje od 4 odsto sledili Ujedinjeni Arapski Emirati, Singapur, Holandija, Finska, Francuska, Mađarska.

Sjedinjene Američke Države su se po procentu vakcinisanih ubrzo našle ispred Srbije, a do kraja februara su Srbiju, od zemalja koje imaju više od milion stanovnika, prestigli Čile i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sredinom februara se kod nas davalo i najviše doza vakcina po danu, pa je, prema podacima sajta Our World in Data, 14. februara dato 0,94 doza na 100.000 stanovnika, dok je rekord od 0,95 doza postignut dva dana kasnije.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je 8. aprila oboren rekord time što je vakcinisano više od 75.000 ljudi, Our World in Data pokazuje da je tog dana u Srbiji dato 0,57 vakcina na 100.000 stanovnika.

Nakom 16. februara u Srbiji je broj vakcinacija po danu prvo naglo pao, da bi nastavio da osciluje između 0,30 i 0,75 doza na 100.000.

Situacija u zemljama Evropske unije, poput Finske, Nemačke, Belgije, Austrije, Španije bila je drugačija. Tamo je broj datih vakcina na 100.000 stanovnika na dnevnom nivou u početku bio manji nego u Srbiji, ali kako je imunizacija postajala masovna, konstantno rastao.

Mađarska je imala nagli skok broja vakcinacija po danu, pa je Srbiju već poslednjeg dana marta prestigla. U Mađarskoj je do tad vakcinu primilo 21,3 odsto stanovnika, u Srbiji 20.

Zatim je Finska 30. aprila, kada je dostigla 30 odsto bar delimično vakcinisanih, pretekla Srbiju, da bi Nemačka, koja od početka maja svakodnevno daje po više od 0,8 vakcina na 100.000 stanovnika, 5. maja dostigla 30,5 odsto vakcinisanih, neznatno više nego tada Srbija.

Pre tri dana, u Evropi je veći procenat od Srbije dostigla i Belgija sa 33,7 odsto vakcinisanih, dok je Srbija bila na 33,8.

Ako izuzmemo manje zemlje poput Gibraltara, Farskih ostrva, Sejšela, koje već imaju kritičnu brojku od 70 odsto vakcinisanih, među zemljama sveta sa više od milion stanovnika na prvom mestu je i dalje Izrael, slede Mongolija, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Čile, Mađarska, Sjedinjene Američke Države.

U Evropi je prema podacima od 12. i 13. maja Velika Britanija imala 52,9 odsto delimično ili potpuno vakcinisane populacije, Mađarska 45 odsto, Finska 36,7, Nemačka 35,7, Belgija 32,9, Srbija 32,6. Sa nešto više od 30 odsto sledile su Austrija, Španija, Litvanija i Holandija.

Epidemiolog Lela Ilić nedavno je objasnila za Nova.rs da će vraćanje normalnom životu u Srbiji, a i u svetu, biti moguće tek nakon što se dostigne brojka od 70 odsto potpuno vakcinisanih punoletnih građana. Posmatrajući ove brojke, Srbija, a ni Evropa, nisu još prešle ni polovinu puta i ne bi bilo dobro da posustanu.

Srbija ima više potpuno vakcinisanih građana

Trenutna prednost Srbije u odnosu, na primer, na Nemačku je što ima veći procenat stanovništva koji je primio obe doze vakcine. Tako je u Srbiji zaključno sa 10. majom dve doze primilo 1,66 miliona (24,35 odsto) stanovnika dok je 512,117 (7,5 odsto) primilo samo jednu dozu.

U Nemačkoj je ovaj odnos bio obrnut, pa je 8.02 milliona (9,6 odsto) bilo sa dve doze, dok je čak 19.71 million (23.5) primio samo jednu.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.