Završen takmičarski deo festivala „Mali Joakim“ u Gračanici, danas uručenje nagrada

Dom Kulture Gračanica
FOTO: KoSSev

Na pozornici Velike sale Doma kulture „Gračanica“, završen je takmičarski deo 13. Festivala pozorišnih predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.

U okviru selekcije ovogodišnjeg festivala „Mali Joakim“, kao i u pređašnjim, našle su se predstave različitih žanrovskih i stilskih izraza, a oni najmlađi imali su prilike da uživaju u sedam ostvarenja šest profesionalnih pozorišta – Kragujevca, Vranja, Niša, Lazarevca, Kruševca i Narodnog pozorišta u Prištini.

Takmičarski program festivala trajao je od 10. do 15. maja.

U tom delu deca su mogla da pogledaju predstave: „Sirano“ – Narodno pozorište u Prištini, „Goli kralj“ – Pozorište za decu Kragujevac, „Čarobnjak iz Oza“ – Pozorište „Bora Stanković“ Vranje, „Palčica“ – Pozorište lutaka Niš, „Srebrni car“- Puls teatar Lazarevac i „Mačak otišao u hajduke“ – Kruševačko pozorište.

Žiri u sastavu Ljubiša Barović – glumac, Jelena Janjatović – kostimografkinja i Boris Todorović – dipl. pozorišni i radio reditelj, dodelio je, ovom prilikom, specijalna priznanja.

Specijalna nagrade za dizajn svetla u predstavi „Srebrni car“, Puls teatra Lazarevac i Čarobnjak iz Oza, Pozorišta „Bora Stanković“ Vranje dodeljena je jednoglasno Radomiru Stamenkoviću.

Nagradu za epizodnu ulogu Šizele u predstavi „Sirano“, Narodnog pozorišta u Prištini dobila je Aleksandra Cucić, a Jelena Đorđević za više epizodnih uloga u predstavi „Palčica“ pozorišta iz Niša.

Nagrada Mali Joakim za autorsku muziku pripala je Bratislavu Bati Zlatkoviću za predstavu Čarobnjak iz Oza, pozorišta iz Vranja, a nagrada za dramski tekst Biserki Kolevskoj za adaptaciju teksta u predstavi „Goli kralj“, Pozorišta za decu Kragujevac.

Nagradu za glumačko ostvarenje poneli su Aleksandra Pavlović za ulogu Palčice u predstavi „Palčica“ i Petar Lukić za ulogu Golog Kralja i Gostioničara u predstavi Goli kralj.

Nagrade su dodeljivane za kostimografiju – Stefanu Savkoviću, scenografiju – Zoranu Petropu i režiju – Dragani Miloševski Popovoj i sve za predstavu „Palčica“.

Gran pri Mali Joakim pripao je jednoglasno upravo predstavi „Palčica“ Pozorišta lutaka Niš.

Predstava u čast nagrađenih, „Tri praseta“ – Kruševačkog pozorišta, biće izvedena danas u 13.00. Njenom izvođenju prethodiće uručenje nagrada najboljima.

Festival su organizovali Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.