Srbija kažnjena zbog otkazivanja rukometnog meča sa Kosovom: 15.000 evra i zabrana organizovanja turnira

Evropska rukometna federacija (EHF) kaznila je Rukometni savez Srbije novčanom kaznom od 15.000 evra i zabranom organizovanja turnira za nacionalne timove juniorskih kategorija u trajanju od dve godine. Odluka je doneta zbog otkazivanja martovskog kvalifikacionog turnira za juniorke na kome je trebalo da učestvuje i selekcija Kosova.

Kako se dodaje u obrazloženju odluke, Srbija bi pola novčane kazne trebalo da plati odmah, a drugu polovinu tokom dve godine koliko će RSS biti na „uslovnoj“.

EHF je saopštio i da je uzeo u obzir bezbednosne rizike koje je Srbija navela kao razlog za otkazivanje meča, ali su poručili da je utakmica mogla da bude održana, te da je i sam EHF razmatrao eventualne bezbednosne rizike.

Srbija ima sedam dana da uloži žalbu na ovu odluku.

Juniorske selekcije Srbije i Kosova trebalo je u Kovilovu da odigraju utakmicu 23. marta, ali je odlukom ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, ona otkazana iz „bezbednosnih razloga“.

„Da li bismo mogli da organizujemo da se ova utakmica održi? Svakako. Ali, šta bi bila cena? Sukobi našeg naroda i policije zbog stvari u koju ne verujemo, suprotna našim interesima? Zato nismo spremni da policija tuče ljude kako bi se održala utakmica, koja je suprotna svim našim stavovima,“ rekao je tada Stefanović.

O tome šta se sve dešavalo pred juniorski meč čitajte više u vestima:

Rukometna utakmica Kosova i Srbije otkazana odlukom Stefanovića

RSV: Bez zastave i himne u Kragujevcu – ponižavanje Srbije

EHF: Srbija i Kosovo u Kragujevcu bez nacionalnih obeležja

Evropska rukometna federacija omogućila zastave savezima, ali Kosovo insistira na državnim simbolima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.