Srbija gubi milione blokadom sa Kosova

Izvor: Lajmi/Gazeta Fjala (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Oko 21 hiljadu evra Srbija dnevno gubi usled blokade nafte i gasa, nakon odluke Ministarstva trgovine i industrije Kosova o uvođenju reciprociteta prema ovoj državi.

Na osnovu carinskih podataka, prošle godine je Kosovo legalno uvezlo 33 miliona litara gasa i 708 hiljada litara nafte, u vrednosti od preko 8 miliona evra, piše Gazeta fjala.

Prema ovim podacima, u proseku, 2 miliona litara gasa mesečno dolazi na Kosovo iz susedne države. Pre blokade oko pola miliona evra isplaćivano je svakog meseca za kupovinu te količine.

Najveći iznos gasa uvežen je u septembru – 4,2 miliona litara. Ali je manji iznos uvezen u decembru – 136 hiljada litara.

Odluka o reciprocitetu protiv Srbije u oblasti naftnog i gasnog transporta, donešena je nakon što je Srbija odbila da prizna sertifikate vozača Kosovara koji prevoze opasan teret.

Vest je objavljena u utorak, 22. marta ove godine. Ali je dan kasnije, Kosovo počelo u praksi da sprovodi odluku ministarke trgovine i industrije, Hikmete Bajrami.

Manje nafte iz Srbije

Ali, u poređenju sa ostalim proizvodima široke potrošnje, naftni uvoz iz Srbije, prema statistici, mnogo je manji nego iz drugih zemalja.

Od 372 miliona evra vrednosti ukupnog uvoza iz Srbije prošle godine, Kosovo je uvezlo 708.479 litara dizela u vrednosti od 335 hiljada evra, piše Gazeta fjala.

Najveći iznos uvezene nafte bio je u decembru u iznosu od 103 hiljada litara.

Ostatak uvoza se, u skladu sa carinskim podacima, tiče prehrambenih i građevinskih proizvoda. 

Čak i u poslednjih godinu dana na kosovskom tržištu porasla je dominacija Srbije sa njenim proizvodima, za četiri odsto, prenosi Gazeta Fjala.

Zvaničnik u kosovskoj carini, Adriatik Staviljeci, rekao je da je za prva dva meseca 2016. godine, Srbija uvezla robu u vrednosti od 45 miliona evra. Ali, za ova dva meseca Kosovo je u Srbiju  izvezlo robu u vrednosti 2,5 miliona evra.

Ovi podaci uključuju uvoz preko regularnih carinskih prelaza sa Srbijom. U međuvremenu, procenjuje se da je preko 100 miliona evra vrednost robe koja ulazi ilegalno, preko sporednih  puteva ove zemlje koje lokalne vlasti ne uspevaju da kontrolišu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.