Austrija: Albanci ponovo zavijorili zastavu Velike Albanije na fudbalskoj utakmici

Na jučerašnjoj prijateljskoj fudbalskoj utakmici između Austrije i Albanije u Austriji, ponovo se u publici zavijorila zastava Velike Albanije.  Austrijski mediji podsetili su na pojavljivanje iste zastave tokom takođe prijateljske utakmice između Srbije i Albanije pre dve godine u Beogradu, naglašavajući da je ona pokrenula  nemire posle toga.

"Jedan navijač je nezakonito predstavio zastave Velike Albanije na prijateljskom meču između Austrije i Albanije. Ista ova zastava je pokrenula nemire na beogradskom stadionu," piše austrijski Heute pod naslovom "Autohtoni izazvali skandal u Austriji"

Ovaj navijač je, kako su javili austrijski mediji, uspeo da prođe strogu policijsku kontrolu i da tokom utakmice razvije zastavu, a srpski mediji javili su da su albanski navijači uneli i pirotehnička sredstva na stadion, što je u Austriji zabranjeno.

Poslanik Slobodarske partije (FPO) u skupštini Beča, Nemanja Damnjanović, je u saopštenju koje su preneli beogradski mediji, osudio ovaj incident, naglašavajući da je jednostrano proglašenje Kosova i Metohije bilo jasno kršenje međunarodnog prava i otvorilo je Pandorinu kutiju. 

Fudbalski savez Albanije, prema njegovom mišljenju, trebalo bi da bude kažnjen za ovakvo ponašanje svojih navijača, jer zasigurno, u vreme kada teroristički akti potresaju samo srce Evrope, nije na stadionima mesto velikoalbanskim zastavama i drugim nacionalističkim simbolima. 

Takođe je, dodao je, neophodno i kazniti i sve one, koji su brinuli o bezbednosti na bečkom stadionu, jer nisu smeli da puste navijače da unesu nacionalističke simbole, pošto je to zabranjeno od strane međunarodnih fudbalskih organizacija, pa ta pravila važe i za prijateljske utakmice. 

Austrijska reprezentacija pobedila je Albaniju rezultatom od 2:1.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.