Srbija aktivirala mehanizam privremene zaštite za izbeglice iz Ukrajine

Izbeglice Ukrajina
FOTO: Reuters/Nova S

Beogradski centar za ljudska prava (BCLjP) pozdravio je donošenje Odluke o pružanju privremene zaštite u Srbiji raseljenim licima iz Ukrajine, uz ocenu da je aktiviranje tog mehanizma u interesu izbeglica koje međunarodnu zaštitu zatraže u Srbiji, piše N1.

Vlada Srbije prvi put je upotrebila taj pravni mehanizam predviđen Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti, navodi u saopštenju BCLjP.

Privremena zaštita traje godinu dana od 18. marta, ukazuje BCLjP i dodaje da osoba kojoj je odobrena privremena zaštita ima pravo da podnese zahtev za azil.

Odluka se odnosi na državljane Ukrajine i članove njihovih porodica koji su boravili u Ukrajini, tražioce azila, lica bez državljanstva i strane državljane sa odobrenim azilom ili istovetnom nacionalnom zaštitom u Ukrajini i članove njihovih porodica sa odobrenim boravkom u Ukrajini.

Odnosi se i na strane državljane sa odobrenim važećim stalnim nastanjenjem ili privremenim boravkom u Ukrajini, ako se ne mogu vratiti u svoju zemlju.

Prema toj odluci, privremena zaštita primenjivaće se i na državljane Ukrajine i članove njihove porodice koji su u Srbiji zakonito boravili u vreme donošenja odluke, a pravo na boravak im je isteklo pre ukidanja odluke o privremenoj zaštiti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zaduženo je za registraciju osoba kojima je odobrena privremena zaštita i za svaku osobu posebno donosi odluku o odobrenju.

UNHCR pozdravio odluku Srbije o pružanje zaštite za izbeglice iz Ukrajine

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) takođe je pozdravila odluku vlade Srbije o pružanju privremene zaštite licima prinuđenim da napuste Ukrajinu.

Poručuju da su njihovi članovi tokom višedecenijskog prisustva u Beogradu „bili svedoci podrške koja je pružana ljudima prinuđenim da pobegnu od ratova i progona u potrazi za bezbednošću i zaštitom“.

„Ovo je veoma važan korak koji će omogućiti pružanje zaštite svima koji nisu u mogućnosti da se vrate u svoje domove, uključujući državljane Ukrajine, državljane trećih zemalja, kao i lica bez državljanstva sa teritorije Ukrajine“, navodi UNHCR.

Ocenjuju da ova odluka predstavlja još jedan korak ka solidarnosti sa izbeglicama, i poručuju da UNHCR stoji na raspolaganju nadležnim državnim institucijama u pružanju efikasne podrške i primene mere privremene zaštite, prenosi Nova S.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.