Srbi za Srbe: Božićna akcija prikupljanja pomoći za Naskoviće sa KiM

szs dunja naskovic
FOTO: Srbi za Srbe

Trogodišnja Dunja Nasković živi u udaljenom i izolovanom selu Odevce koje se nalazi na Kosovu i Metohiji između Novog Brda i Kosovske Kamenice. Jedna je od svega nekoliko dece koja žive u ovom selu, gde je ostalo oko pedesetak Srba.

Dane provodi u dvorištu igrajući se sa bratom Dušanom (4). Za razliku od većine dece koja poseduju razne igračke, mali Naskovići ih imaju samo tri – plastični pištolj, polomljeni obruč dečijeg koša i lutku.

Samohrani otac Dragan teškim radom pokušava da obezbedi najosnovnije stvari za svoju decu, iako je invalid.

Radeći teške poslove ostao je bez palca i kažiprsta. Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom radeći sve ručno.

„Dunja i Dušan su se rodili u preuređenoj štali od tri metra kvadratna u čijem nastavku su bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo ovo da se završi“, opisuje Dragan uslove u kojima je ova porodica živela i u kojima živi.

FOTO: Srbi za Srbe

„Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu“ – objašnjava Dragan.

Porodica Nasković je prva porodica kojoj Humanitarna organizacija Srbi za Srbe planira da pomogne u svojoj tradicionalnoj Božićnoj akciji. Ovog puta pokušaće da Naskovićima obezbede završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka.

Da bi uspešno realizovali akciju, potrebno je oko 12.000 evra.

Za ovakav poduhvat potrebna je i pomoć svih donatora SzS, pa zato ova organizacija poziva da se priključite Božićnoj akciji za pomoć porodici Nasković.

Informacije o tome kako se možete pridružiti akciji za pomoć Naskovićima možete pronaći na stranici HO Srbi za Srbe.

O humanitarnoj organizaciji „Srbi za Srbe“

Ova organizacija osnovana je krajem 2005. godine, a do sada su prikupljenim novcem pomogli preko 2.300 porodica sa više od 13.000 dece, širom Balkana.

Pored direktne pomoći porodicama, HO SzS u više navrata je pomagala i narodnim kuhinjama, porodilištima, bolnicama, školama i drugim institucijama koje svakodnevno brinu o zdravlju i obrazovanju dece.

Organizacija posebno polaže na transparentnost svog rada i redovno izveštavaju, kako o uplatama, tako i o konkretnim ulaganjima.

Pročitajte još:

Odevce kod Raniluga: Nedaće NaskovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.