Marinković u poseti SAD: Amerika da shvati da ne smemo kao narod i kao država da dozvolimo da budemo poniženi

Potpredsednik Skupštine Srbije, Vladimir Marinković, razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom u Stejt departmentu za Centralnu i Istočnu Evropu, Dejvidom Kostelancikom o unapređenju odnosa između Srbije i SAD i mogućem odblokiranju dijaloga. Imao je sastanke sa članovima Kongresa pretežno iz Republikanske stranke: Stivom Stajversom, kopredsedavajućim srpskog kokusa, Robertom Aderholtom, liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevinom Mekartijem, Džonom Vilsonom i Polom Gosarom, koga opisuje kao vrlo bliskog predsedniku Trampu.

Marinković za Glas Amerike kaže da je potegnuo pitanje strateškog partnerstva između dve zemlje, ne samo na planu politike, nego i ekonomije. Na pitanje da li je preneo reči predsednika Vučića da nije optimista po pitanju kompromisnog rešenja za Kosovo, Marinković kaže da Srbija traži podršku i nove saveznike.

„Mi treba da budemo još agresivniji i proaktivniji u tom domenu, da stičemo još saveznika, kao što je to Pol Gosar, jer pored toga mi imamo i Stiva Stajversa i Klivera i mnogo drugih kongresmena koji razumeju, koji znaju situaciju sa kojom se Srbija suočava i ceo region.

Naravno, jako nam je bitno da razgovaramo ovde u Americi i dobijemo podršku za naše legitimne interese, da Amerika prosto shvati da Srbija ima legitimne interese na Kosovu, da želi da ih zaštiti i da mi nećemo i ne smemo kao narod i kao država, da dozvolimo da budemo poniženi, već se zalažemo za jednu ‘vin-vin’ situaciju (u kojoj niko ne gubi, prim. aut). Zalažemo se i podržavamo opciju u kojoj će se poštovati interesi i albanskog naroda, ali da bez ostvarivanja i dela interesa srpskog naroda pogotovo na Kosovu i Metohiji, nema dugoročnog mira, nema dugoročnog rešenja, a kamoli neke saradnje u ekonomskom ili nekom drugom smislu, ili pomirenja“.

Da li je bilo pritisaka da se reši ubistvo braće Bitići?

Ne, apsolutno ne. Republikanski kongresmeni sa kojima sam se sreo, ja mislim da ih je bilo 7-8, apsolutno nisu delegirali tu temu. Svi su delegirali temu ekonomije. Kongresmen Stajvers će doći, nadam se do kraja ove godine, sa jednom privrednom delegacijom u Srbiju, sa delegacijom poslovnih ljudi, koji žele da investiraju u Srbiju, to su domeni: energetika, vojna saradnja, mogući aranžmani kada je u pitanju kupovina američkog naoružanja i to su neke teme koje republikance zanimaju, i za koje smo mi spremni da razgovaramo i da unapređujemo.

Da diversifikujemo našu energetsku politiku i snabdevanje gasom, pošto smo sada potpuno zavisni od ruskog gasa, to su neke ideje i to je strateški plan Srbije.

Bilo je reči o tome da Srbija sprema diplomatsku ofanzivu i da pokušava da organizuje da sagovornici u Americi, Kongres pre svega, čuju o albanskim zločinima, odnosno zločinima OVK, kao što je ovde bio slučaj u Kongresu kada su se mogli čuti navodi o srpskim zločinima i nekažnjivosti tih zločina. Šta ste uradili po tom pitanju?

Ja mislim da ćemo to organizovati u februaru mesecu tokom trajanja Molitvenog doručka, u prvoj nedelji februara. Ja sam o tome razgovarao sa kongresmenom Stajversom, on je vrlo voljan da organizujemo jednu prezentaciju gde ćemo predstaviti informacije i fakte o tome šta se sve dešavalo na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih 10 godina, pogotovo kada je u pitanju uništavanje naše crkvene i kulturne baštine i naravno, stalni, svakodnevni pritisak koji se vrši od strane privremenih institucija i njihovih predstavnika.

Bilo je govora o situaciji u parlamentu i o odnosima sa opozicijom. Zbog čega mislite da je Amerikancima važno da opozicija učestvuje na izborima?

Nisam stekao utisak da je njima važno da taj deo opozije koji faktički bojkotuje i ovaj dijalog uz učešće evroparlamentaraca. Meni je gospodin Kostelancik decidno rekao da on ne može da razume ideju bojkota, i da ne može da shvati koji su to razlozi i zašto neko objavljuje bojkot sedam meseci pred izbore i da to apsolutno nije prihvatljivo za SAD.

Glas AmerikePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.