Odevce kod Raniluga: Nedaće Naskovića

Petočlana porodica Nasković iz sela Odevce u opštini Ranilug, živi u veoma lošim uslovima i sa nedaćama. Kuća, stara preko 100 godina, potpuno je oronula i urušava se. Nešto malo pomoći porodica Nasković je dobila u građevinskom materijalu i to iskoristila za gradnju nove kuće do prve ploče. Tu su radovi stali. Ovu porodicu obišla je ekipa RTV Pulsa.

Dragan Nasković je primoran da sa dvoje maloletne dece i bolesnim roditeljima živi u pomoćnom objektu, koji je pod istim krovom sa štalom, u kojoj se čuvaju dve krave. Supruga ga je napustila i sa svojim roditeljima sam podiže decu – dvogodišnju Dunju i trogodišnjeg Danijela.

Kuća u kojoj ne mogu da žive predstavlja takođe opasnost za radoznalu i nestašnu decu.

„Teško je ali mora,“ odgovara Dragan na pitanje kako živi.

Nemamo sredstava više, što smo imali – to smo i pravili, tako propada,“ kaže Dragan.

Pomoć je dobio, kaže, „nešto od kosovske, nešto od srpske opštine, nešto su sami imali“.

„Dokle smo imali, dotle smo i stigli,“ dodaje.

Potvrđuje da su slali i zahtev jednom od kosovskih ministarstava za pomoć, ali da već dve godine čekaju odgovor, iako nije precizirao kojem.

Za završetak kuće – kako vidi radove – da postavi ploču, potrebno mu je još između 3.000 – 3.500 evra, a onda za useljenje  – „o tom – potom“.

Ova porodica se izdržava od socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Dragan je u radu izgubio i dva prsta na ruci, što mu sada otežava rad u poljoprivredi.

O deci brine i Draganova majka Duška, koja je takođe bolesna, ali i sa mnogo dnevnih obaveza.

Jedini su u selu koji nemaju kupatilo.

„Meni je mnogo teško. Sve treba da grejem vodu, da kupam svaki dan, da perem ručno. Unosi korito, iznosi, peri, spremaj hranu dva put-tri put dnevno, idi u štalu, muzi krave, pravi sir,“ kaže Duška. Povrh svega, radovi u polju je čekaju.

I njen suprug Pera boluje od epilepsije od svoje dvadesete godine. Lekove kupuju, a novca nema. To dodatno stvara probleme porodici Nasković.

Naskovići se nadaju da će neko imati razumevanja za njihove nedaće, i da će im pre svega iz nadležnih institucija pomoći da makar dovrše započetu kuću.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.