Srbi ostavljeni od Beograda, ne treba da idu na izbore

Poslanik Demokratske stranke Srbije, Marko Jakšić, kaže za portal KoSSev da Srbi ne treba da učestvuju na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice 23. februara i naglašava da su poslednja hapšenja Srba na severu Kosova pokazatelj da su ovdašnji Srbi ostavljeni od strane zvaničnog Beograda.

"Naš stav nije promenjen i mi i dalje smatramo da Srbi ne treba da učestvuju na izborima za gradonačelnika Mitrovice, jer to nisu naši izbori, to su izbori koje je raspisala predsednica samoproglašene države Kosovo i vreme pokazuje da mi tamo nemamo šta da tražimo", smatra Jakšić.

"Za nas su izbori završeni 3. novembra prošle godine kada je narod na Kosovu i Metohiji dokazao da je protiv izbora u režiji Prištine i to je jedino merodavno. Verujem da Srbi neće 23. februara izaći na izbore, bez obzira što očekujem veliki pritisak vlasti", rekao je on.

Jakšić očekuje pretnje i ucene od strane vlasti prema građanima Kosovske Mitrovice kako bi se oni pojavili na biralištima i dodaje da se to već sada vidi, i da je to nešto što je već viđeno na prethodnim izborima.

"Ali pored svega", kaže Jakšić, "pretpostavljam da će Srbi imati snage i da se neće odazvati pozivima Beograda i Prtištine", "jer malo je kazati da je Beograd jedino mesto vlasti koje poziva svoj narod da izađe na tuđe izbore".

Komentarišući poslednja hapšenja Srba na severu Kosova Jakšić je naglasio da su ona povezana sa Briselskim sporazumom.

"Mislim da je hapšenje i Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića povezano sa time, reakcija Beograda po pitanju njihovog hapšenja je mlaka, nikakva,"- rekao je Jakšić.

"Sve to pokazuje da se onaj otpor, koji je krasio Srbe na severu Kosova u poslednjih 15 godina, nožem u leđa od strane sopstvene države polako gasi. Čak i poslednji protest koji su u Kosovskoj Mitrovici održali Srbi, u režiji zvanične vlasti, a zbog hapšenja Ivanovića, bio je beskrvan, mlak i mislim da se na taj način jednostavo ne brani srpska pozicija ovde u Kosovskoj Mitrovici,"- ističe Jakšić.

"Ono što možemo zaključiti je da su Srbi prepušteni sami sebi, prepušteni Prištini i na toj osnovi, nažalost, ljudi treba da traže pravdu, ostavljeni od svoje države", zaključio je Jakšić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.