OEBS će organizovati srpske izbore na Kosovu

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Funkcioneri  Kosova su rekli da neće dozvoliti otvaranje biračkih mesta za srpske izbore na Kosovu kao 2012, već "samo centre za prikupljanje i transport u Srbiju". Čitav proces će organizovati OEBS u skladu sa onim što se očekuje da bude precizirano sporazumom sa kosovskim institucijama. Ali uključivanje OEBS-a, makar i u posredničkoj ulozi, za poznavaoce prilika oko izbora je protivzakonito.

Vlada Kosova će dozvoliti otvaranje centara za prikupljanje i transport za parlamentarne izbore Srbije kako bi omogućila kosovskim Srbima sa dvojnim državljanstvom da glasaju na izborima 16. marta.

Kosovski funkcioneri koji su demantovali ponavljanje modela glasanja iz 2012 su rekli da će OEBS biti zadužen za tehničke detalje tako što će se o tome dogovoriti sa kosovskim institucijama. 

Ali, poznavaoci izborih porocesa su naglasili da je učešće OEBS-a makar samo u posredničkoj ulozi nezakonito i da ugrožava ustav Kosova.

Bekim Čolaku, politički savetnik premijera Hašima Tačija je isključio mogućnost za otvaranje biračkih mesta Srbije na Kosovu kao što je to bilo 2012. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.