Srbi iz Pariza i ove godine darivali mališane južno od Ibra

KUD "PARIZ"
Foto: Radio Goraždevac

U porti manastira Visoki Dečani šezdeset petoro dece iz metohijskih sela dobilo je novčanu pomoć u iznosu od po sto evra, koju je obezbedilo Kulturno-umetničko društvo „Izvor“ iz Pariza. Za deset godina srpski iseljenici u Parizu uspeli su da sakupe 60.000 evra za decu s KiM-a.

Predsednik ovog društva Dalibor Ignjatović izjavio je za Radio Goraždevac da već deseti put organizuju akciju „Srcem za srce Srbije“, sa ciljem da se pomogne deci sa Kosova i Metohije.

„Taj novac su uglavnom davali ljudi iz Pariza, roditelji, prijatelji društva, druga društva i eto, ove godine smo sakupili šest hiljada i petsto evra što je dosta značajno. Za deset godina smo uspeli da skupimo oko šezdeset hiljada evra za decu sa Kosova i Metohije“, kazao je Ignjatović.

FOTO: Olivera Radić

Dubravka Stijović, članica KUD „Izvor“, iz Pariza, kazala je za Radio Goraždevac da sakupljanje novčane pomoći nije jedina aktivnost ovog društva koja je namenjena deci sa Kosova i Metohije.

„Naše folklorno društvo broji oko šezdeset petoro dece koja su raspoređena u tri različite grupe. Svake godine u toku godine, povodom Božića ili Uskrsa, mi organizujemo radionice na kojima deca stvaraju suvenire ili poklone odavde za decu iz enklava. Pre nekoliko godina započeli smo tu saradnju pa smo pre dve godine doneli ikonu Svetog Save koju su deca sama pravila, uz pomoć naše drugarice koja se bavi slikanjem i vajanjem a koju su zajedno oslikali. Ove godine smo doneli jednu malu knjigu gde se nalaze poruke od drugara iz Pariza koje su upućene deci iz Osojana, pošto mi imamo posebnu saradnju sa školom iz Osojana“, kazala je Stijović.

„Dolazak ovde je za mnoge velika stvar. Ako uspem da prenesem svoju ljubav drugim ljudima da dođu i posete ovaj kraj, onda smatram da sam uspela, jer za mene je lako da dođem, s obzirom na to da su mi koreni odavde“, zaključila je Dubravka Stijović.

Roditelji dece iz metohijskih sela zahvalni su dobrotvorima iz Pariza. Kažu da je ona za njih značajna još više u jeku priprema za novu školsku godinu.

Pogledajte u nastavku reportažu Radio Goraždevca.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.