„Zlatne ruke Kosovke devojke“: Štitimo naše bogatstvo

Zlatne ruke Kosovke devojke Laplje selo
FOTO: RTV Kim

U Lapljem Selu održana je sedma po redu manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“. Otvorena je na praznik posvećen Svetoj Petki.

Petnaest udruženja, kako sa Kosova i Metohije, tako i iz centralne Srbije, Vojvodine, Severne Makedonije izložilo je svoje rukotvorine na štandovima u nastojanju da se očuva tradicija ručnog rada.

U dečijem parku u ovom selu mogli su se pronaći različiti radovi, od tradicionalnih košulja i haljina, pregača, kuhinjskih krpa i stoljnjaka, do narodne nošnje, ukrasnih predmeta, ikona i slika.

Aktivistkinje udruženja poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela, koje je organizator ove manifestacije već sedmi put za redom, pripremile su obilje hrane iz srpske, odnosno kosovske tradicionalne kuhinje. Presrećne su, kažu, što su dočekale i ugostile svoje prijatelje iz raznih krajeva, uprkos trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu.

„Dolazili su sa predubeđenjem da je ovde jako teško, strašno i pitali su se kako će oni da stignu ovde i kako će proći. Kada su došli, onda su doživeli jedno izuzetno gostoprimstvo, kako mi to sa Kosova i Metohije umemo da pružimo, i sve ovo što su doživeli sinoć i danas – oni su oduševljeni. Mi smo jako srećni što su oni došli i to je potvrda da oni žele da budu sa nama i u najtežim trenucima“, kazala je Gordana Đorić.

Zora Kovačević iz Udruženja aktivnih žena Nova Pazova, ove godine je prvi put bila u Lapljem Selu. Kaže da njihovo udruženje koje postoji više od pedeset godina, pokušava da očuva tradiciju.

„Ovo je čisto volontiranje, nema prodaje. Vrlo retko se nešto može prodati. Zainteresovani smo za različite manifestacije, međutim, nažalost, jako je malo mladih žena u aktivu, a trebalo bi da bude malo više zainteresovanih“.

Zlatne ruke Kosovke devojke Laplje selo
FOTO

Iz Severne Makedonije, iz Skoplja, po treći put je došla Gordana Mitrovska Beba, članica Udruženja žena umetnica rukotvorina.

„Štitimo narodno bogatstvo, kulturu, tradiciju i naše korene. Ovoga puta smo sa našom novom kolekcijom, to je ručni rad naš, stari makedonski, koji je modifikovan na savremen način za mlade. Mi stare vezove koristimo kao mustre za savremenu odeću i premenjujemo mladima i starijima. Svuda je isti osećaj za kupovinu, ko to voli i ko ima želju da ima u svom ormaru nešto tradicionalno, onda ne gleda cenu“, kaže gošća iz Skoplja.

Na manifestaciji „Zlatne ruke Kosovke devojke“ učestvovala su i kulturno umetnička društva.

Zlatne ruke Kosovke devojke Laplje selo
FOTO: RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.