Sramotna odluka Ustavnog suda, a sada njihove plate idu do 4 hiljade evra

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je  izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Šest sudija Ustavnog suda, Arta Hajrizi, Ivan Čukalović, Aljtai Suroi (Altay Suroy), Snežana Botušarova, Seljvete Grdžaliju (Selvete Gërxhaliu) i izveštač suda, Bekim Sejdiu po presudi u vezi sa odlukom Ramuša Haradinaja za povećanje plata, takođe su doneli odluku u korist povećanja sopstvenih plata. Samo dvojica sudija se suprotstavilo presudi, portugalski Almiro Rodrigu i Gresi Caka-Nimani. Advokat Besnik Beriša kaže da će njihova plata, koja prema računici može da poraste i na 4 hiljade evra, automatski rasti. 

Sramota. Ustavni sud je odbacio žalbu Pokreta Samoopredeljenje da je odlukom premijera Ramuša Haradinaja za povećanje plata došlo do povrede. Ova institucija je smatrala da nije od strane podnosioca zahteva da potkrepe svoje navode bilo ubedljivih dokaza.

Tako će premijer Haradinaj dobiti mesečnu platu od 2950 evra, u odnosu na 1500 kolika mu je ranije bila. Slično tome, njegovi potčinjeni će povećati svoju platu, osim zamenika ministara.

Međutim, zaključak Ustavnog suda jednako je povoljan i za pravosudni sistem. Rast plata u vladi automatski se odražava na plate tužilaca i sudija. Ali čak i institucija koja je donela ovu odluku neće ostati ‘loša’. Predsednik Ustavnog suda i sudije ovog suda dobiće višu platu zbog ove odluke, piše Express.

Novom odlukom, tužioci i sudije biće plaćeni od 1400 do 3000 evra. Najveću platu imaće predsednik Vrhovnog suda, koja je ista kao plata Premijera Kosova – 2950 evra. Plata sudija Vrhovnog suda će biti ista kao plata jednog ministra u vladi, a koja iznosi 2.000 evra.

I predsednik Apelacionog suda imaće platu visine plate sudije Vrhovnog suda Kosova. Predsednik Osnovnog suda bi trebalo da primi platu jednaku iznosu plate sudije Apelacionog suda.

Sa druge strane, prema jednom članu, plata sudija Ustavnog suda je 1,3 puta veća od plate sudija Vrhovnog suda Republike Kosovo, koja iznosi negde oko 3.900 evra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.