Predstava Srpskog narodnog pozorišta „Autobiografija“ pred publikom u Gračanici i Zvečanu

Danas i sutra pred gračaničkom i zvečanskom publikom predstava Srpskog narodnog pozorišta – „Autobiografija“. Glumci u Gračanici igraju danas u Domu kulture „Gračanica“ od 20 časova, a sutra u Zvečanu u Domu kulture „Trepča“. 

Ovaj pozorišni komad, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i režiji Predraga Štrbca, govori o životu srpskog poznatog pisca – Branislava Nušića, a na humorističan i zanimljiv način. „Autobiografija“ je rađena po istoimenom Nušićevom delu.

Dramaturg predstave je Božidar Knežević, a uz muzičku pratnju Maje Alvanović. Na sceni će da glume – Milovan Filipović, Nebojša Savić, Milan Kovačević, Sonja Damjanović, Sanja Mikitišin i Višnja Obradović.

U najavi predstave, organizatori – Narodno pozorište Priština – preneli su i reči pisca Lasla Blaškovića o Nušiću:

„Izvrstan poznavalac palanačkog mentaliteta (čiji primerci, na prvi pogled, prekoračuju sami sebe, spremno se kondireći, a u suštini se plaše novog), Nušić je moćno jezički ustoličavao i već viđenim, klasičnim, i osobenim, nušićevskim sredstvima. Nušićeva komika proističe iz njegovog živog, vrcavog, narodnog jezika. Ismevajući neprolazne, možda večite lјudske mane, Branislav Nušić je lako dobacio do našeg i dalјe prilično sumnjivog vremena.“

Podsetimo, NPP sa sedištem u Gračanici i Srpsko narodno pozorište su 14. januara zaključili protokol o saradnji, čime je i započet proces razmene predstava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.